Hajduk će prvu prijateljsku utakmicu u Portugalu igrati protiv nizozemskog velikana?

Hajduk će na pripremama u Portugalu igrati protiv Ajaxa, 9. siječnja, vijest je stigla iz Nizozemske preko tamošnjih tv-postaja. I utakmicu i odlazak u Portugal, još trebaju službeno potvrditi. Nije još službeno, ali to bi trebalo biti to.

Hajduk, dakle, kreće s pripremama za proljetni dio sezone, jučer je bio prvi trening, a čeka se i potvrda susreta s Ajaxom koji je prvi na rasporedu u portugalskim pripremama.

Zanimljivo je da su se Hajduk i Ajax sastajali nekoliko puta, stari su znanci, u prijateljskim ogledima Hajduk je pobjeđivao sa 3:0 1974., pa sa 1:0 1977. na Trofeju Marjan, te 4:2 1979. godine, sve to na Starom placu.

Zanimljivo je i to da je 1977. na turnir u Split Ajaxa doveo njihov trener – Tomislav Ivić, a prije i poslije toga u rečenim susretima Ivić je vodio Hajduka.

Hajduk je pobjeđivao sedamdesetih, a u devedesetima Hajduk je bio eliminiran od Ajaxa u službenim okršajima.

Na pobjedu 1:0 u Ljubljani gdje je Hajduk bio domaćin zbog ratnih okolnosti u domovini, uzvratio je Ajax sa 6:0 u Amsterdamu. Bilo je to na startu Kupa kupova te 1993., a u četvrtfinalu Lige prvaka 1995. u Poljudu je bilo 0:0, da bi Ajax u revanšu slavio sa 3:0.

Tako će pripreme Hajduka u Portugalu biti posebno zanimljive…

Piše: Slobodna Dalmacija