Gradonačelnik Rob o raskidu ugovora s Turcima i navodima SDP-a

Polemika oko raskida ugovora za izgradnju pročistača otpadnih voda u Belom Manastiru s turskom tvrtkom dobila je svoj nastavak u emisiji Otvoreni grad.

Nakon Baranjskog vodovoda, javnosti se obratio gradonačelnik Tomislav Rob i reagirao je na priopćenje GO SDP-a, u kojem se navodi kako nije dobiveno jasno obrazloženje tko je odgovoran za raskid ugovora. Gradonačelnik tvrdi kako je na sjednici jasno rečeno da se radi o jednostranom raskidu jednog od ugovora od turske strane. Radi se „Projektu poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Beli Manastir“ odnosno  gradnji dugog pročistača, uključujući izgradnju solarne sušionice mulja u iznosu oko 53 milijuna kuna bez PDV-a.

U priopćenju je istaknuto više neistina, primjerice kako su se informacije namjerno skrivale od javnosti, rekao je gradonačelnik ističući transparentnost aktualne vlasti. Nisu pokrenuti nikakvi pravni postupci ni tužbe protiv Baranjskog vodovoda tako da nema govora o šteti koje bi, prema SDP-u, platio grad i Baranjski vodovod. Nije jasan istup g. Bogatića koji je pitanja o raskidu ugovora s turskim izvođačima dobio na sjednici gradskog vijeća, gdje je jasno rečeno kako je ugovor jednostrano raskinut od turske strane.

Međutim u priopćenju je izneseno nešto što ja nisam rekao. Ja sam jasno rekao da nema nikakve štete za grad i građane – istaknuo je Rob.

Nije jasno kako je ugovor raskinut jer je plaćanje od strane Hrvatskih voda kasnilo dva dana i to će najbolje razumjeti poduzetnici. Ta tvrtka imala je sličan slučaj s gradom Slatinom, tako daje odustajanje od posla vrlo indikativno, jer je i ponuđena cijena radova bila neobično niska.

Gradonačelnik Rob odbacio je i lažne tvrdnje Bogatića o poskupljenju vode od 80%.

Mi smo transparentni što se može vidjeti na internetu gdje postoji trag o svakom računu. Što se tiče prolongiranja roka završetka obnove podvožnjaka radi se o jednostavnom problemu nedostatka radnika u građevini i to je problem u cijeloj Hrvatskoj – ponovio je Rob kako će se u dogledno vrijeme građani kojima je to omogućeno, morati priključiti na kanalizaciju jer su troškovi odvoza fekalnih voda sve skuplji i neisplativiji.