GoSTEM sajam na FERIT-u

U organizaciji Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija i njegovih partnera na prostoru ovog fakulteta u Sveučilišnom kampusu u Osijeku održava se GoSTEM sajam. Ovo tradicionalno događanje namijenjeno je učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, ali i mališanima iz vrtića i zainteresiranim građanima. Sastoji se od niza radionica i prezentacija na kojima se na zanimljiv način povezuje nastavu iz STEM područja na razini osnovnih i srednjih škola s visokoškolskom inženjerskom nastavom, a ujedno se osnažuje eksperimentalni rad učenika u STEM području kao i njihova motivacija za tehničke studije i inženjerska zanimanja. Autori i voditelji prezentacija/radionica su nastavnici i asistenti FERIT-a te studenti koji tako prezentiraju svoje praktične radove koje su izradili u okviru završnih i diplomskih radova i programa Pro-student. Program su upotpunile gostujuće prezentacije/radionice čiji su voditelji predstavnici tvrtki, udruga i škola.

Voditelj GoSTEM sajma i Zavoda za elektrostrojarstvo prof. dr. sc. Željko Hederić kaže da FERIT otvaranjem vrata svojih laboratorija za sve zainteresirane srednjoškolce i osnovnoškolce nastoji dodatno potaknuti njihov interes da postanu studenti ovog fakulteta.

– Slično događanje organiziramo i sutra za gospodarstvenike koji će te mlade ljude zapošljavati i pokazati da ova priča ima smisla. Podizanjem STEM područja potičemo i razvoj regije, pa već godinama FERIT organizira ovakve manifestacije te imamo jako dobru vezu sa školama i Zajednicom tehničke kulture. Ovdje su izloženi roboti, 3D printeri, u specijaliziranim će radionicama učenici moći šetati u prostoru, vidjeti pametne naljepnice i slično. Sutrašnji je DOVIK ili Dan karijera studenata manifestacija na kojoj ih želimo povezati s poslodavcima, jer nije jedino rješenje otići u inozemstvo. Imamo mi u Osijeku odličnih tvrtki koje izvrsno posluju, kako se razvija gospodarstvo, stvarat će se i potreba za novim inženjerima”.

Prigodnim obraćanjem nazočnim izlagačima, voditeljima te učenicima i ostalim posjetiteljima iz cijele Slavonije i Baranje (uz posjetitelje iz Osijeka danas na Sajam dolaze i autobusi sa 150-200 učenike iz tehničkih škola iz Našica, Vinkovaca i Belog Manastira) GoSTEM su otvorili  dekan FERIT-a prof. dr. sc. Tomislav Matić, ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek Antun Kovačić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin i veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj NJ. E. Haakon Blankenborg.

Ovo je nastavak naših aktivnosti u popularizaciji znanosti na području elektrotehnike i računalstva koje smo do početka ovog projekta provodili kroz organizaciju Labus sajma. Na ovaj način želimo našu struku približiti najmlađima, učenicima osnovnih i srednjih škola, kako bi vidjeli mogućnosti koje nudi naša struka, a pogotovo u kontekstu trenutnog razvoja IT sektora u našem gradu koji postaje sve važnija gospodarska grana – rekao je dekan Tomislav Matić.

– Danas je lijepo biti na FERIT-u, a ujedno zahvaljujem i ELPROS-u na svemu što zajednički čine da se djeca educiraju upravo u STEM području. Ova sredina ima zaista kvalitetne kadrove, a ideja je dodatan razvoj Fakulteta s novom infrastrukturom, što će podići ukupnu kvalitetu obrazovanja na našem području. Vidimo da je taj kadar izuzetno tražen, pa treba raditi upravo u smjeru koje traži tržište i što je važno gospodarstvu, a FERIT to izvrsno čini. Osječko-baranjska županija je putem regionalnog centra kompetencija razvila Elektrotehničku i prometnu školu, dodatno smo je opremili i sa značajnim sredstvima osigurali uvjete da se djeca mogu bolje educirati. Važno je napomenuti i da počinjemo s izgradnjom Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske u Josipovcu Punitovačkom za što su odobrena sredstva u vrijednosti od 3 milijuna eura. Uvjeren sam da ćemo i na taj način potaknuti djecu da se bave sa STEM-om – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Naglasio je važnost rada s talentiranom djecom i otkrivanje njihove darovitosti jer će oni biti lokomotiva razvoja za svu ostalu djecu. – STEM je izuzetno važan i Osječko-baranjska županija će dati potporu svima koji u tom smjeru rade, zaključio je.

GoSTEM sajam je aktivnost projekta ELPROS Regionalnog centra kompetentnosti u kojemu je FERIT Osijek jedan od partnera u projektu, a EU projekt ELPROS RCK sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda prijavljenog u okviru poziva „Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u (pod)sektorima: strojarstvo, elektrotehnika i računarstvo, poljoprivreda i zdravstvo“.

Izvor: OBŽ