Fuštin u Brifingu

Pred hrvatskim sustavom socijalne skrbi ponovno su promjene, jer su u pripremi dva Zakona – Obiteljski i novi Zakon o socijalnoj skrbi. O ovome prvom, čiji je prvi prijedlog Ustavni sud vratio na doradu, bilo je i bit će još puno polemika, a ovaj drugi trebao bi donijeti pojednostavljenje administriranja u sustavu socijalne skrbi. O tome i ostalim poslovima Centra za socijalnu skrb Beli Manastir govorio je u emisiji Brifing ravnatelj Centra Đimi Fuštin. Bez obzira na te Zakone, nama je posao puno lakši od kada je evidencija o svakom pojedinom korisniku informatizirana, pa sad postupke rješavamo puno brže. Broj primatelja stalne socijalne pomoći u odnosu na prvi dio godine je malo pao, jer je dio ljudi angažiran kroz javne radove i u sezoni, a dio je otišao iz Hrvatske. Trenutačno je u sustavu primatelja zajamčene minimalne naknade 3.128 primatelja od čega 789 samaca i 702 baranjska kućanstva, dodao je Fuštin.
{mp3}dimi brifing{/mp3}
Najaktualnije je sufinanciranje nabave školskih knjiga, a jedino mjesto gdje se roditelji trebaju javiti je Centar za socijalnu skrb sa potrebnim podacima.
{mp3}fustin knjige{/mp3}
Udomljavanje ide bez većih problema i sada centar vodi evidenciju o 44 obitelji koje udomljavanju starije osobe njih 89, a 61 obitelj udomljava 65-ero djece. I dalje traju potrebe za udomiteljima, poglavito starijih osoba te su pozvane da se jave u Centar, a prvi korak svakom zainteresiranom je dolazak u Centar i ispunjavanje osnovnih podataka. Nakon toga djelatnici Centra izlaze na teren, a  cijeli postupak traje do tri mjeseca.