Financiranje malih i srednjih poduzetnika kroz projekt prekogranične suradnje

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) organizirala je u Osijeku završnu konferenciju povodom završetka projekta B Light (Beneficiary Light Grant Shema) kojim je putem dodjele bespovratnih sredstava financirana suradnja malih i srednjih poduzeća na pograničnom području Mađarska – Hrvatska u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020.  Kroz B Light podržan je ukupno 31 projekt suradnje između 67 malih i srednjih poduzeća s hrvatske i mađarske strane kojima je dodijeljeno ukupno 7,45 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Konferenciju je uvodnim obraćanjem otvorio župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić: „Osječko-baranjska županija kontinuirano radi na osnaživanju poduzetništva i obrtništva na našem području putem brojnih projekata poticaja i potpora. Pozdravljamo projekt B light koji već godinama pruža mogućnost suradnje naših tvrtki s tvrtkama izvan Republike Hrvatske s ciljem unaprjeđenja njihovog poslovanja, uvođenja novih tehnologija i otvaranja mogućnosti plasmana roba i usluga na susjedna tržišta.”

Potom se sudionicima obratio predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec: „HAMAG-BICRO je prepoznao B Light kao projekt značajnog potencijala jer jedini omogućuje izravno financiranje poduzetnika u okviru Interreg programa. S velikim smo entuzijazmom preuzeli provedbu ovog pilot-projekta usmjerenog na jačanje slabije razvijenog pograničnog područja koje je na ovaj način dobilo priliku za stvaranje novih poslovnih mogućnosti za lokalno stanovništvo. Bespovratnu potporu u iznosu od 7,45 milijuna eura za razvoj projekata ukupne vrijednosti 10,03 milijardi eura dobile su 33 tvrtke s hrvatske i 34 s mađarske strane granice. Najveća vrijednost proizašla iz njihove suradnje upravo je spoznaja kako su sinergijom različitih poduzeća uspjeli realizirati novi proizvod ili uslugu koju inače sami ne bi mogli proizvesti.”

Tamás Molnár, voditelj odjela u Upravljačkom tijelu prekograničnog programa Hrvatska-Mađarska iz Mađarske istaknuo je kako su ponosni što je B Light prepoznat kao jedna od rijetkih razvojnih prilika koja pruža izravnu potporu malom i srednjem poduzetništvu. „U razdoblju 2021. – 2027. namjeravamo nastaviti B Light shemu za mala i srednja poduzeća u okviru prioriteta konkurentnije pogranične regije u Interreg V-A Programu Mađarska-Hrvatska, s planiranim financijskim okvirom od 13,8 milijuna eura. Vjerujemo da će malo i srednje poduzetništvo pograničnog područja imati jednaki interes za sredstva za razvoj kao i u prethodnom razdoblju.”, najavio jeMolnár.

Ravnateljica Uprave za europsku teritorijalnu suradnju Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Stella Arneri istaknula je kako se kroz stvaranje prekograničnih partnerstava i veza sa poduzetničkim sektorom sjevernih susjeda, na specifičan način doprinosi ne samo ekonomskoj već i društvenoj koheziji cijelog prostora provedbe programa suradnje. Ujedno je najavila: „S obzirom na pozitivne odjeke B-light sheme, nastavak provedbe poduzetničke sheme planira se u i programu prekogranične suradnje s Mađarskom u financijskoj perspektivi 2021.–2027.”  Tijek provedbe i rezultate projekta prezentirala je Mirela Hrastinski, voditeljica projekta B Light iz HAMAG-BICRO-a.