Edukacija vatrogasaca

Župan dr. sc. Vladimir Šišljagić uručio je defibrilatore odnosno automatske uređaje pomoću kojih je moguće spasiti život osobi kod koje je došlo do srčanog zastoja u prvim minutama nesretnog slučaja.

Za rukovanje i prvu pomoć Županija je uz pomoć Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije educirala 64 osobe koje djeluju u 9 dobrovoljnih vatrogasnih društava na području Baranje. Vrijednost ove investicije je 170 tisuća kuna, no s obzirom da se radi o spašavanju ljudskih života u situacijama kada je prvih 10 minuta ključno za oživljavanje, onda je ova investicija neprocjenjiva, govore nam educirani vatrogasci.

Iako u Baranji živi oko 40.000 osoba pretežito starije životne dobi, i to područje čini oko 27 posto Osječko-baranjske županije, HZZO ima organiziran samo jedan interventni tim Hitne pomoći za Baranju. To je i bio glavni razlog zašto je pokrenut ovaj pilot projekt. U sklopu ovog projekta uključili smo dobrovoljna vatrogasna društva strateški raspoređena da pokrivaju cijelo područje Baranje – kaže Silvana Sabo, ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu OBŽ.

To su certificirane edukacije koje uključuju obuku iz osnovnih mjera održavanja života i uz primjenu automatskog vanjskog defibrilatora. Kod iznenadnog srčanog zastoja jako je važno da se pokrenu osnovne mjere održavanja života, što podrazumijeva masažu srca i korištenje AVD-a. Plan nam je s vremenom proširiti priču obuke i na prvu pomoć kod trauma, kaže župan Šišljagić.

Cijeli postupak pružanja prve pomoći u slučaju srčanog udara kod pacijenata u Baranji izgledat će tako da kada dojavni centar zaprimi poziv u pomoć, o tome odmah obavijesti najbliži DVD, odnosno vatrogasce s liste. Istovremeno u pomoć kreće i tim Hitne medicinske pomoći, no do njihova dolaska obučeni vatrogasci pokušat će unesrećenog održati na životu. Zanimljivo je i da će odmah nakon otvaranja ormarića s defibrilatorom preko telefonske veze kojom je ormarić povezan informaciju o pružanju pomoći primiti i dojavni centar Hitne pomoći.

Uz ovo, župan Šišljagić je ravnateljici Zavoda Silvani Sabo uručio i Odluku temeljem koje će Županija s milijuna kuna financirati nabavku tri nova sanitetska vozila.