Edukacija o Lifestyle medicini

Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije, Dom zdravlja Osijek i tvrtka Biotrening organizirali su edukaciju za liječnike obiteljske medicine o Lifestyle medicini na kojoj je sudjelovalo 30 liječnika obiteljske medicine.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kronične nezarazne bolesti uzrok su 71 % svih smrti te 80 % preranih smrti u svijetu. Upravo stoga, prepoznata je važnost educiranja u segmentu Lifestyle medicine kao sustavu intervencija u životnom stilu čovjeka koji doprinosi u prevenciji i tretmanu kroničnih nezaraznih bolesti. Cilj edukacije Biotrening Lifestyle medicine je razumijevanje važnosti i poboljšanja kompetencije u propisivanju intervencija u životnom stilu pacijenata koji boluju od kroničnih nezaraznih bolesti.

Cilj edukacije je potaknuti liječnike obiteljske medicine na primjenu Lifestyle medicine i poboljšati kompetencije u propisivanju intervencija kod pacijenta. Zadatak našeg Odjela je da sudjeluje u svim aktivnostima kojima je cilj zdravstvena prevencija i zato smo odlučili odmah nakon Zagreba da se ova vrsta edukacije dogodi i kod nas – rekla je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ivana Stanić.

Stručnjaci koji se bave ovim područjem rada održali su predavanja nazočnim liječnicima. Tako je dr. sc. Igor Jukić predstavio koncept Biotrening Lifestyle Medicine te pojasnio globalna događanja na tom području. Marin Dadić predstavio je najnovije spoznaje o učincima tjelesnog vježbanja na prevenciju i liječenje kroničnih nezaraznih bolesti. Martina Dadić upoznala je sudionike s blagotvornim učincima kvalitetne prehrane za pacijente s dijagnosticiranim kroničnim nezaraznim bolestima, a Igor Čerenšek govorio je o stres menadžmentu i njegovoj važnosti u donošenju odluka za životne promjene povezane sa zdravljem.