EcoCortec najavljuje nova ulaganja u 2021. godini

Tvrtka EcoCortec najavljuju izgradnju novog pogona za proizvodnju i obradu polimera koji će se prostirati na 2000 m2, a pola milijuna kuna ulažu u IT sustav za praćenje poslovnih procesa.

Gost u programu Radio Baranje bio je Predrag Zvečevac, voditelj Ureda tvrtke EcoCortec. Podsjetio je na zadnje, 27 milijuna kuna vrijedno ulaganje prije dvije godine, odnosno novi pogon i veliku proizvodnu liniju koja je duplo povećala proizvodni kapacitet, a uvođenje novih tehnologija donijelo je nova zapošljavanja i kontinuitet rasta.

Proizvodni pogon EcoCorteca u Belom Manastiru bavi se polietilenskom folijom, a u sklopu EcoCortec grupe postoje još i pogoni proizvodnje sprejeva, ulja, maziva, vodenih boja i biotehnologije – sve bazirano na zaštiti od korozije. Ukupno je do sada EcoCortec u Belom Manastiru uložio 88 milijuna kuna u svoje pogone, a najavljena su dodatna milijunska ulaganja osigurana europskim sredstvima.

Europska unija prepoznala je važnost biorazgradive plastike i zelenih tehnologija, što ne mora nužno biti samo ono što je razgradivo već i ono što je uporabljivo više puta. EcoCortec je pravi primjer kružne ekonomije, odnosno procesa u kojem otpad ponovno postaje resurs, a koja omogućuje ponovnu upotrebu ili recikliranje proizvoda, stvaranje novih radnih mjesta i očuvanje prirodne obnovljive ekološke osnove, uz stvaranje dodatnih financijskih sredstava.

Sav polietilen koji proizvedemo i dostavimo distriubetiru, on ga proslijeđuje kupcu, a ako ga kupac nakon oporabe vrati distributeru i on ponovno EcoCortecu, kod sljedeće kupovine ostvaruje dodatne pogodnosti.” pojašnjava Zvečevac napominjući kako su na taj način smanjili emisiju CO2 i nastanak otpada.

Proizvodni pogon proširio je asortiman uvođenjem novih tehnolofije. Tako, primjerice, osim antikorozivnih folija proizvode papir, te obrađuju spužve i polimere koji su nosioci antikorozivnosti. “U interesu nam je podići proizvodnju i raširiti se na veći spektar proizvoda, odnosno na ono što zahtjeva tržište, a upravo je na tržištu povećana potražnja za biorazgradivim materijalima u koje postavlja antikorozivni aditiv.” kaže Zvečevac.

EcoCortec pogon

Pandemija koronavirusa koja je opteretila gospodarstvo odrazila se i na EcoCortec. “Najveći problem je održavanje prisutnosti na tržištu, pandemija koronavirusa uskratila nam je mmogućnosti prezentacije naših proizvodali ali smo u tom smislu počeli koristiti nove tehnologije.” kaže Zvečevac. Godišnje tvrtka ima potrebu za prosječno četiri do šest radnika, a kao problem kod pronalaska radne snage Zvečevac navodi nedostatak motivacije zbog čega budućim kandidatima za posao u EcoCortecu savjetuje pokazivanje želje za radom.

Ove godine očekuje se izgradnja novog objekta. Voditelj ureda Predrag Zvečevac kaže kako je zemljište osigurano, prikupljena je sva potrebna dokumentacija, izrađen projet i ishodovana građevinska dozvola. “Novi pogon prostirat će se na 2000 m2 kvadrata, s dva nova silosa za skladištenje materijala potrebnog za proizvodnju, a ona će biti podjeljena na dvije tehnologije. Prva je proizvodnja Cortecovog patentiranog VpCI® aditiva za zaštitu od korozije i to je ono što određuje EcoCortec kao proizvođača antikorozivih filija. Moći ćemo distributirati aditiv i pojeftiniti proizvodnju jer će sirovina biti u njihovu dvorištu. Drugo je recikliranje, odnosno prerada polietilena s najnovijom tehnologijom visokih kapaciteta.

Trvtka EcoCortec prijavila se na natječaj „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) – 2“ kojega je objavilo Ministarstvo gospodarstva i HAMAG BICRO. Odobrena im je stopostotna potpora, odnosno 75% financiranja projekta “Uspostavljanje cjelovitog IT sustava za praćenje poslovnih procesa” vrijednog više od pola milijuna kuna. Realizacijom ovog projekta poboljšati će se postojeće i uvesti novo IKT rješenje radi optimalizacije poslovnih procesa. Na taj će način tvrtka EcoCorec doprinijeti razvoju mikro, malih i srednjih poduzeća. Isto tako, projekt je usklađen i sa lokalnim, regionalnim i nacionalnim strategijama i njihovim prioritetima. Učinkovitijom proizvodnjom stvara se mogućnost dodatnog zapošljavanja.