Državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina u posjeti općini Bilje i Kopačkom ritu

Općinu Bilje i Park prirode Kopački rit, u ponedjeljak 24. travnja, posjetio je državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina. U Prezentacijsko – edukacijskom centru Tikveš ugostili su ga općinski načelnik Željko Cickaj i ravnatelj Parka prirode Kopački rit Ivo Bašić.

Ovom prigodom razgovaralo se o strateškim projektima općine Bilje s naglaskom na projekte u sektoru turizma i održivom turizmu kao neupitnoj budućnosti. Projekt koji će zaokružiti priču Općine Bilje kao turističke destinacije svakako je projekt obnove Dvorca Eugena Savojskog. Dokumentacija za ovaj projekt je spremna, ishođena je građevinska dozvola, izrađen je izvedbeni projekt, kao i projekt opremanja. Čim se otvore prvi javni pozivi iz Europskih fondova, kako je rekao načelnik Željko Cickaj, projekt će biti apliciran. Trebat će puno rada i strpljena, ali uz potporu Ministarstva ćemo to ostvariti. U današnjem razgovoru državni tajnik je pokazao razumijevanje i uvažavanje za naše prijedloge i vjerujem kako će uskoro krenuti u realizaciju, dodao je na kraju Cickaj.

Razgovaralo se i o izazovima koje nosi razvoj eko turizma na području Parka prirode te na koji se način, a da se pritom vodi računa o zaštiti okoliša, može odgovoriti na te izazove. Ravnatelj Bašić istaknuo je kako je PP Kopački rit bogat potencijalom, te kako će se uz obnovu šetnice raditi više na sadržajima poput promatranja ptica, fotosafariju, vožnja čamcem, a razmišlja se i o razvoju vjerskog turizma kroz hodočašća zbog kapelice blizu dvorca u Tikvešu. Plan nam je i razvoj dodatnih sadržaja u ostalim objektima u sklopu kompleksa Tikveš, kako bi se povećao broj posjetitelja tijekom cijele godine, a ne samo u ljetnim mjesecima, kaže Bašić.

Državni tajnik Glavina naglasio je kako su u sklopu NPOO-a prošle godine objavljena dva javna poziva za turističku infrastrukturu ukupne vrijednosti 2,2 mlrd. kuna, te je otprilike polovina iznosa namijenjena za razvoj turističke infrastrukture jedinica lokalne samouprave i drugih subjekata javnog sektora s čime će se omogućiti brži razvoj turizma na kontinentu i turistički nerazvijenih područja.

„Naš konačni cilj – razvoj cjelogodišnjeg turizma, je upravo vezan za razvoj kontinentalnog turizma i novim investicijama u turističku infrastrukturu na kontinentu. To ćemo upravo postići ulaganjima u kontinentalni dio, odnosno na područjima kao što su Baranja i Općina Bilje“, rekao je državni tajnik Glavina.

U sklopu posjeta, organiziran je obilazak općine za državnog tajnika kako bi se ključne točke razgovora prezentirale i na terenu.