Državna matura: Dosad najviše ispita sa svim točnim odgovorima, manje učenika palo

Na ljetni rok državne mature izašao je ove godine 28.451 učenik, od kojih maturu nije položilo 2,2 posto gimnazijalaca i 29,5 posto učenika strukovnih srednjih škola, što je manje nego prethodne godine, dok je zabilježeno dosad najviše ispita sa svim točnim odgovorima.

Istaknuo je to na predstavljanju rezultata ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje (NCVVO) Vinko Filipović. Ljetni rok državne mature održan je od 31. svibnja do 27. lipnja, a od 28.451 učenika koji su polagali ispite, bilo je 40 posto gimnazijalaca i 60 posto učenika srednjih strukovnih škola.

Gimnazijalci su u prosjeku prijavili 4,5 ispita, a strukovnjaci 3,6 ispita. U obveznim predmetima, čak 40 posto učenika odlučilo se na polaganje više razine matematike, što je za pet posto više nego prethodne godine. Među tri izborna predmeta za koji su učenici pokazali najviše zanimanja su su fizika, biologija te politika i gospodarstvo.

Maturu nije položilo 2,2 posto gimnazijalaca i gotovo 30 posto strukovnjaka

Ispite Državne mature u ljetnom roku nisu položila 223 gimnazijalca, odnosno njih 2,2 posto, što je manje nego prošle godine. Trend smanjenja pada zabilježen je i kod učenika srednje škole, gdje ih 4469 (odnosno 29,5 posto) nije položilo ispite, što je ipak manje nego 2021. godine kada je taj postotak bio 32,1. 

Na ljetnom roku državne mature, ove godine bilo je 12.346 negativnih ocjena, od čega je najveći broj pristupnika jedinicu dobio iz jednog predmeta, dok su 82 učenika dobila negativnu ocjenu iz četiri predmeta. 

Gledajući ukupan broj polaznika mature i onih s barem jednom negativnom ocjenom, ispada da je 27 posto polaznika mature dobilo barem jednu jedinicu. Detaljnije, barem jednu jedinicu dobilo je 15 posto svih gimnazijalaca, odnosno 42 posto učenika srednjih strukovnih škola. 

Zabilježeno najviše ispita dosad koji su imali sve točne odgovore

Ove su godine učenici sa 100-postotnom točnošću riješili ukupno 332 ispita, što je najviše dosad, rekao je Filipović i dodao da je 10 pristupnika u potpunosti točno riješilo po dva ispita. No, nije zabilježen nijedan učenik koji je imao sva tri obvezna predmeta 100 posto riješena, napomenuo je. Najviše u potpunosti točno riješenih ispita bilo je iz engleskog jezika, na A razini bilo je 96 takvih ispita, a na B razini 127.

Polaznici su iz hrvatskog jezika na višoj razini imali prosječnu ocjenu 3,2, a na nižoj razini 2,5. Iz više i niže razine matematike, prosječne ocjene bile su 3,1 odnosno 2,2, a iz engleskog jezika na višoj razini, učenici su imali prosječnu ocjenu 4,1, dok su na nižoj razini imali 3,4. 

Ispiti su poništeni za ukupno 31 učenika. Među njima, 24 učenika na ispite se potpisalo imenom i prezimenom i tako prekršilo pravilnik, jedan je imao mobitel, dvoje ih je uhvaćeno sa šalabaherima, a ostali su imali neprimjerene sadržaje na ispitima. 

Filipović: Rezultati mature neočekivano dobri

Filipović je zaključio da su ovogodišnji rezultati ljetnog roka državne mature neočekivano dobri.

“Prije svega, učenici su u ove tri godine prošli niz nedaća (…). Pretpostavljam da su si učenici dali puno više truda u pripremi za državnu maturu, u tom su pogledu veliki posao napravili njihovi predmetni nastavnici”, rekao je Filipović i dodao da su, uz to, bili provedeni i probni ispiti o kojima su učenici u anketi rekli da su bili vrlo korisni. 

Komentirajući na upit novinara komentar bivše ministrice obrazovanja Blaženke Divjak da su rezultati bolji zahvaljujući kurikularnoj reformi, Filipović je istaknuo da je to hipotetski moguće, ali da dobre rezultate ne bi tako tumačio jer još nisu napravljena relevantna istraživanja.

Rekao je i da nije sretan zbog činjenice da su se mnogi maturanti odlučili i na privatne pripreme za državnu maturu, ali i dodao da su se na njih mnogi odlučili vjerojatno zato što su bili svjesni svih hendikepa koji su ih obuhvatili u posljednje četiri godine, navodeći pandemiju, potres i štrajk.

(Hina)