Donacija zaštitnih vizira

Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije (Zajednica) u suradnji sa svojim članicama  već dugi niz godina u Domu tehnike Osijek nudi različite izvannastvnih i izvanškolskih programske aktivnosti koje su usmjerene prema djeci mladima a u svrhu razvoja tehničkih znanja i vještina. U ovom trenutku poštujući sve propisane mjere od stane Stožera civilne zaštite velik broj Udruga i njihovih članova stavio se na raspolaganje kao bi u ovoj situaciji pomogli najpotrebitijima.
Uslijed pojave COVID – 19 i razvoja bolesti uzrokovane korona virusom i zbog nedostatka zaštitne opreme za osobe koje su izložene kontaktu sa zaraženim ili drugim osobama pokrenuta je akcija izrade zaštitnih vizira.

Za proizvodnju jednog zaštitnog vizira potrebno je izdvojiti oko tri i pol sata rada i to:  tri sata za izradu nosača koji se izrađuje na 3D pisaču te još pola sata kako bi zaštitnu plastiku izrezali na laserskom rezaču  i sve komponente vizira spojile u cjelinu. Dijelove vizira članovi Udruga izrađuju u vlastitim domovima a ostali dijelovi i sastavljanje odvija se  u prostorijama Doma tehnike Osijek.

Dana 16. i 17. travnja 2020. godine izvršene su još tri isporuke izrađene opreme i to  ukupno 43 zaštitnih vizira. Doniranu opremu ispred Zajednice isporučio je g. Hrvoje Kereta, voditelj Centra tehničke kulture OBŽ. Donacije su bile još ranije izvršene i KBC-u Osijek, kao i osječkom Domu zdravlja, a ovaj put donacija je uručena  Ustanovi za zdravstvenu njegu „Jadranka Plužarić“ iz Osijeka, Obiteljskom domu „Zlatne godine“ iz Osijeka te Hotelu „Silver“ iz Osijeka.
Na ovaj način Zajednica se u suradnji s partnerima i to: Zajednicom tehničke kulture Valpovo – Belišće, Društvom pedagoga tehničke kulture „Slavonija“ iz Đakova i Hrvatskog društva umjetnika „Adolf Waldinger“ iz Osijeka uključila  svojim znanjem i kapacitetima u pomoć najizloženijima.