Dobrovoljno darivanje krvi

Akcija dragovoljnog darivanja krvi održat će se u prostorijama Crvenog Križa Beli Manastir od 9 h do 13 h u ponedjeljak 1. kolovoza. Akciju organizira i CK Darda u prostorijama u Meci od 15 do 19 sati.

Gradsko društvo Crvenog križa Beli Manastir promotor je dobrovoljnog darivanja krvi na prostoru svoje nadležnosti. U suradnji sa dobrovoljnih darivateljima krvi i Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek okuplja i organizira darivatelje krvi po mjestu stanovanja.

Zahvaljujući darivateljima koji se organizirano uključuju u akcije dobrovoljnog darivanja krvi osiguravaju se uvijek dostatne količine svježe krvi za potrebe Kliničkog bolničkog centra Osijek i banke krvi Kliničkog bolničkog centra Osijek.

U cilju osiguranja dostatnih količina krvi Gradsko društvo Crvenog križa Beli Manastir provodi sljedeće aktivnosti:

  • Izrada godišnjeg vremenika akcija davanja krvi u dogovoru s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek
  • Organiziranje akcija dobrovoljnog davanja krvi
  • Vođenje baze podataka dobrovoljnih davatelja i broja davanja, te izdavanje potrebnih potvrda.
  • Organiziranje proslave Dana dobrovoljnih davatelja krvi i dodjela priznanja i zahvalnica
  • Promidžba dobrovoljnog davanja krvi
  • Opremanje i poboljšanje uvjeta za provođenje akcija dobrovoljnog davanja krvi
  • Edukacija volontera

Tko može darivati krv?

Krv može darivati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja starosti od 18 do 65 godina. U Hrvatskoj, muškarci smiju dati krv do 4 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 3 mjeseca. Žene smiju dati krv do 3 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 4 mjeseca.

Darivanje krvi jednostavan je postupak koji ne traje duže od 10 do 15 minuta. Nekoliko sati prije samog darivanja preporuča se lagani obrok. Zbog bolesnika tj. pacijenata koji će primiti darovanu krv, ne preporuča se jesti izrazito masnu hranu ili piti alkohol osam sati prije darivanja krvi.

Hrvatski Crveni križ vodi brigu o svim darivateljima krvi kroz društveno vrednovanje njihove humanosti i dodjeljivanjem priznanja za određeni broj darivanja.

U Hrvatskoj darivatelji krvi ostvaruju oslobađanje od plaćanja participacije – žene za 26 i više puta darovanu krv, a muškarci za 36 i više puta darovanu krv. Ostvaruju slobodne dane u skladu sa Zakonom o radu (NN 137/04, čl. 57) te su osigurani za vrijeme dolaska i odlaska s mjesta darivanja te vrijeme provedeno na akciji darivanja krvi.