Digitalni dan 2021.

Države članice EU-a obvezale se na ključne digitalne inicijative za digitalno desetljeće Europe.

Na Digitalnom danu 2021. održanom na internetu ministri iz država članica EU-a potpisali tri izjave kako bi udružili napore i resurse za promicanje međunarodne povezivosti, poticanje uvođenja čistih digitalnih tehnologija i poboljšanje regulatornog okruženja za novoosnovana (start-up) i rastuća (scale-up) poduzeća. S pomoću tih konkretnih preuzetih obveza ubrzat će se zelena i digitalna transformacija Europe te će se pridonijeti viziji i ciljevima digitalnog desetljeća Europe.

Izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager izjavila je: “Nove obveze koje smo danas preuzeli jačaju naše zajedničke ambicije za pristup digitalizaciji usmjeren na čovjeka. Činjenicom da je danas više država članica potpisalo izjave učvršćuje se naša predanost trima područjima, a to su povezivost, novoosnovana poduzeća i čiste digitalne tehnologije, čime se podupiru naše ambicije za konkurentnijom, uključivijom i zelenijom Europom.

Povodom četvrtog Digitalnog dana, čiji su domaćini Komisija i portugalsko predsjedništvo Vijeća, okupili su se zastupnici u Europskom parlamentu, ministri iz država članica, rukovoditelji u industriji i neki drugi dionici. Države članice sudionice preuzele su konkretne obveze u trima ključnim područjima, a to su povezivost, novoosnovana poduzeća i čiste digitalne tehnologije.”

“Digitalni dan važan je način da države članice surađuju na ključnim digitalnim ciljevima. Nove obveze koje su države članice danas preuzele dokaz su odlučnosti da surađujemo u jačanju vodećeg položaja EU-a u digitalnom sektoru do 2030.” kaže Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište.

Portugalsko predsjedništvo Vijeća namjerava imati odlučujuću ulogu u ubrzavanju digitalne tranzicije. Vjerujemo da će obveze koje su danas preuzele države članice pomoći Europi da postane globalni digitalni predvodnik, kako je definirano u strategiji za digitalno desetljeće.” napominje portugalski ministar gospodarstva i digitalne tranzicije Pedro Siza Vieira.