Dan sporta – sudjelovalo 2000 djece u Osijeku

Na Srednjoškolskom igralištu – Srednjika u Osijeku, održan je Telemach Dan sporta – veliki sportsko-edukativni dan, a 2.000 djece natjecalo se u graničaru i atletici. Najbolje ekipe i najbrži trkači borili su se za plasman na državnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih koja će se sredinom srpnja održati u Rijeci.

Mlade su natjecatelje podržali zamjenica pročelnice Upravnog odjela za turizam, kulturi i sport Osječko-baranjske županije Mirela Kalazić, ispred grada Osijeka Robert Seligman, direktor Športskih objekata Osijek i hrvatski gimnastički reprezentativac, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Dražen Alerić te zamjenik pročelnika Danijel Slobođanac, dekanica Kineziološkog fakulteta Osijek Vesnica Mlinarević, prodekan Tvrtko Galić i nogometaši NK Osijek Domagoj Bukvić, Nail Omerović i Ivo Smoje.

Mirela Kalazić pozdravila je prisutne i naglasila: „Osječko-baranjska županija uvijek je sa svojim projektima nastojala potaknuti rast i razvoj sporta pa tako i danas Sportskih igara mladih, jer znamo da nas je sport uvijek poticao na više i bolje, a sport je definitivno preteča i zdravog načina života. U prilog tome govori i da je Osječko-baranjska županija proglašena Europskom regijom sporta 2024. godine, a na tragu toga želimo što više osnažiti našu sportsku infrastrukturu, etablirati i brendirati turistički i sportski našu županiju radi kojih ćemo biti prepoznati ne samo diljem naše zemlje nego i cijeloga svijeta.“

Velika je čast i zadovoljstvo što se Sportske igre mladih ponovo održavaju u Osijeku na našem predivnom Srednjoškolskom igralištu. Vidimo da su se sve škole iz grada Osijek pridružile, a kada vidimo osmijehe djece koja će se danas natjecati u graničaru i atletici smo presretni. Grad Osijek je grad sporta s jednom od najboljih infrastruktura u Hrvatskoj, a naši sportaši nas predstavljaju na natjecanjima diljem zemlje i šire, tako da smo sigurni da danas ovdje gledamo neke od budućih vrhunskih sportaša. Ali ipak najvažnije je da se djeca druže, da zajedno upoznaju sport, sportske igre, šire toleranciju i fair play. I da oni koji odu na državno prvenstvo predstave naš grad u najboljem svjetlu i da razvijaju socijalizaciju, jer znamo da je sport jedan od najvažnijih dijelova u razvoju naše djece koja su naša budućnost.“ – rekao nam je Robert Seligam.

Plazma Sportske igre mladih i KIF Osijek jučer su potpisali i suradnju kojom će se studenti uključiti u rad Igara. Studenti će imati priliku stjecati znanje o provedbi sportskih natjecanja, suđenju i radu s djecom na sportskim terenima i eventima Igara.

„Mi smo osobito i iskreno zadovoljni time što smo potpisali ovu suradnju i vjerujemo da će biti još ovakvih projekta. Drago nam je vidjeti ovakvu sliku djece jer vjerujemo da je sport univerzalni jezik i kao najmlađi kineziološki fakultet u Hrvatskoj želimo istaknuti kako su naši studenti voljni volontirati i imati praksu na ovakvim događanjima poput Sportskih igara mladih.“ – Rekla nam je Vesnica Mlinarević, dekanica Kineziološkog fakulteta Osijek.

“Sportske igre mladih svjesne svog utjecaja na društvo već 27. godinu kroz igru i sport potiču na druženje, uče o održivom razvoju te potiču djecu i mlade da se razviju u odgovorne pojedince našeg društva. Na Danima sporta želimo da se djeca prvenstveno dobro zabave, postanu još bolji sportaši i ne zaborave na fair play.” – istaknula je Matea Kekez iz Plazma Sportskih igara mladih.

Svečani program Dana sporta započeo je paljenjem baklje koji su donijeli mladi sportaši predvođeni Karlom Jedinkom – učenikom 7. razreda Centra za odgoj i obrazovanje Ivan Štark, svestranim sportašem koji je dio plivačkog tima koji sudjeluje na natjecanju Specijalne olimpijade Hrvatske te dvostrukim prvakom Hrvatske u stolnom tenisu na Državnom prvenstvu učenika s intelektualnim poteškoćama.

Djeca su se natjecala graničaru, u dvije kategorije 2012. godište i mlađi te 2014. godište i mlađi, koji kroz natjecanje miješanih ekipa, dječaka i djevojčica, potiče na druženje i inkluziju, a natjecanje stavlja u drugi plan.

Najspretnija ekipa u graničaru bila je ekipa Zrinjevac, u kategoriji 2012. godište i mlađi te ekipa Jagoda u kategoriji 2014. godište i mlađi.

Najbrži atletičari iz Osijeka u kategoriji 2012. godište i mlađi su Lucija Rajković u kategoriji djevojčica i Marino Milošević u kategoriji dječaka. A u kategoriji 2014. godište i mlađi kod djevojčica Bruna Trtanj, a kod dječaka Viktor Pihler putuju na državnu završnicu u Rijeku.

U Osijeku, u sklopu Dana sporta, sudjelovala su i djeca iz Centra za autizam, Centra za odgoj i obrazovanje Ivan Štark te učenici OŠ Ljudevita Gaja i OŠ Vladimira Becića koji su sudjelovali u revijalnoj utrci te su zasluženo osvojili zlatne medalje.

U sklopu eventa djecu su educirali i predstavnici PU Osječko-baranjske u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, te edukacijama o ponašanju na sportskim terenima “Budi navijač, ne razbijač” i “Reci ne! Govoru mržnje”.

A svi prisutni su se odlično zabavljali i u EON korneru, te osvajali prigodne poklone.

Ovogodišnji Dan sporta posjetit će sve županije u Hrvatskoj, i održati ukupno 28 sportsko-edukacijskih evenata. Projekt je koncipiran na temelju sportskih igara, natjecanje stavlja u drugi plan a potiče druženje, toleranciju i inkluziju.

Plazma Sportske igre mladih, najveća su sportsko amaterska manifestacija u Europi, pružaju djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da se natječu u 10 sportskih disciplina (Coca- Cola Cup u nogometu, Tommy turnir u malom nogometu, Kinder turnir u uličnoj košarci, HEP turnir u rukometu, MIS turnir u odbojci, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolni tenis, turnir u odbojci na pijesku, šah, graničar i atletika).

U 27. sezoni Plazma Sportske igre mladih samo u Hrvatskoj okupit će više od 100.000 djece i mladih.