Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i na žrtvu Vukovara i  Škabrnje

Vukovar se prisjeća najtežeg dana u novijoj povijesti kada je 1991., nakon 87 dana herojskog otpora, 18. studenoga slomljena obrana grada koji je potom okupirala JNA i srpske paravojne postrojbe počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom gradu.

Tijekom gotovo tromjesečne agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine ubijeno je i poginulo najmanje 2717 hrvatskih branitelja i civila, više od 22.000 Vukovaraca je otjerano u progonstvo dok je nekoliko tisuća branitelja i civila prošlo kroz srpske koncentracijske logore. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još se nalaze imena njih 383 kojima se svaki trag gubi u Vukovaru u jesen 1991. godine.

Grad Beli Manastir i Odbor za branitelje Domovinskog rata Grada Belog Manastira povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje upalili su lampione kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima “Hrvatska zemlja” na Trgu slobode i duž cijele Ulice kralja Tomislava.

Na taj se način i Beli Manastir priključio ostalim gradovima koji se paljenjm svijeća prisjećaju 18. studenog 1991. godine kada je nakon višemjesečne opsade i uništenja kakvo Europa nije vidjela od 2. svjetskog rata, pao Vukovar.  Istoga je dana u zadarskom zaleđu, nemilosrdnom akcijom etničkog čišćenja, pala i Škabrnja.

Dan sjećanja obilježen je i u Duboševici, Dardi, Kneževim Vinogradima i drugim baranjskim mjestima…

Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, izaslanstvo Osječko-baranjska županije položilo je vijenac i zapalilo svijeće pred Spomen obilježjem hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata. Paljenjem svijeća duž Vukovarske ulice u Osijeku, učenici 34 osječke osnovne i srednje škole odali su počast Vukovaru-gradu heroju.

Vukovar je pod opsadom bio 87 dana, a bitka za Vukovar završila je, kako se često ističe, 18. studenoga 1991. iako su borbe u pojedinim dijelovima grada trajale još koji dan. Grad su okupirale postrojbe bivše JNA i srpske paravojne postrojbe, a okupacija je završila 15. siječnja 1998. mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja.

Na staklenim pločama Pastoralnog centra sv. Bone Franjevačkog samostana u Vukovaru imena su 2717 žrtava agresije na Vukovar 1991. godine, simbolično postavljenim iznad Dunava s pogledom na susjednu, srbijansku obalu Dunava kao nijemi čuvari sadašnjosti i svjedoci tragičnih događaja u Vukovaru s početka 90-ih. To je i podsjetnik da je Vukovar, miran gradić na obalama Vuke i Dunava potpuno  izbačen iz uobičajene svakodnevice i pretvoren u krvavo poprište nekih od najvećih zločina u Europi nakon Drugoga svjetskog rata.