Dan ružičastih majica u Alergi

Dan ružičastih majica, obilježila je danas belomanastirska udruga Alerga zajedno s brojnim volonterima,  učenicima osnovne škole i PU Osječko-baranjske. Uz igru upozorili su na program i potrebu prevencije vršnjačkog nasilja. U Hrvatskoj se, petu godinu za redom, posljednje srijede u veljači, obilježava Dan ružičastih majica.

Ideja o obilježavanju tog dana pojavila se 2007. godine u Kanadi, u cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter. Prošle je godine Hrvatski Sabor izglasao je Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. ¸

{galerija}BM2018/danruzicastemaje{/galerija}

Udruga Alerga i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova grada Belog Manastira ove su godine zajednički obilježili Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznat kao Dan ružičastih majica. U prostorijama Udruge organizirane su aktivnosti u kojima su sudjelovali učenici 8. c razreda OŠ Dr. Franje Tuđmana iz Belog Manastira, a koje je vodila Mirela Kotromanović, dopredsjednica udruge Alerga. Podršku u realizaciji aktivnosti pružila je Jadranka Sabljak, ravnateljica OŠ Popovac  i gradska vijećnica i Nina Fabijanac, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova. U aktivnostima je sudjelovala i zamjenica gradonačelnika Ivana Bandov Paulić. Ispred Odjela prevencije PU Osječko-baranjske, Robert Škorvaga održao je predavanje na temu prepoznavanja i reagiranja na vršnjačko nasilje. Grad Beli Manastir podržao je održavanje ovih aktivnosti kupovinom 38 ružičastih majica Centra za edukaciju i prevenciju nasilja koje su poklonjene učenicima sudionicima i volonterima. Na taj se način dala podrška radu Centru za edukaciju i prevenciju nasilja i poslala jasna poruka da se protiv vršnjačkog nasilja treba boriti suradnjom, prijateljstvom i razumijevanjem.