Dan planeta Zemlje u PP Kopački rit

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja. Počeci obilježavanja sežu još u 1970. godinu kada je s ciljem očuvanja Zemlje, 22. travnja, milijun Amerikanaca izašlo na ulice kako bi protestirali zbog kriznog okruženja i ekološkog neznanja.

Tema 51. svjetskog Dana planeta Zemlje glasi „Obnovimo našu Zemlju“, a namjera je prikazati realnost i prisutnost klimatskih promjena te motivirati na veće zalaganje i promjene koje će doprinijeti boljitku svih nas. Pandemija koronavirusa učinila je jasnijim nego ikada ranije kako su zdravlje ljudi i planeta međusobno povezani, ali i istaknula razliku koju zajednice mogu napraviti kada paze jedna na drugu.

Misija Javne ustanove Park prirode Kopački rit je održati Kopački rit najbolje očuvanim poplavnim područjem u Srednjoj Europi u kojem je omogućeno odvijanje prirodnih procesa evolucije poplavnih dolina velikih rijeka i koje je oaza iznimne biološke raznolikosti. U tu svrhu u Parku se redovito provodi praćenje stanja prirode, brojna istraživanja i monitorinzi vrsta kako bi se zabilježile sve promjene u ekološkom sustavu. Također, Ustanova sudjeluje u brojnim međunarodnim projektima koji se bave zaštitom vrsta na kontinentalnoj, ali i globalnoj razini.

Povodom Dana planete Zemlje u Parku ćemo predstaviti aktivnosti u sklopu projekta „Slavonski pašnjaci – zaboravljeno blago“, a također i projekt LIFE Danube Free Sky za transnacionalnu zaštitu ptica na rijeci Dunav.

Predstavljanje ovih aktivnosti održat će se uz poljoprivredne površine kod farme Eblin i sjenice tvrtke Belje Plus d.o.o. gdje će u blizini biti postavljene kućice za ptice zlatovrane kako bi se ova vrsta nakon 40 godina ponovo počela gnijezditi u Parku