Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije u Gunji

Koordinacija Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije svake godine obilježava Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije uz predstavljanje manjinskih udruga koje djeluju na njenom području. Ove godine, na manifestaciji organiziranoj u Gunji, Mađare su predstavljali Udruga Mađara grada Vukovara i Udruga za njegovanje običaja Mađara „Korogy“.

Poštivanje većinskog društva prema nacionalnostima i manjinama vidi se po tome koliko im posvećuje pažnje i kakve im mogućnosti pruža. Čelništvo Vukovarsko-srijemske županije smatra važnim i kontinuirano podupire zajednice nacionalnih manjina koje djeluju na području županije, čije se aktivnosti svake godine predstavljaju na posebnoj manifestaciji.

Ovaj put je Dan nacionalnih manjina održan u Gunji, gdje je domaćin bila mjesna udruga Bošnjaka. Osim domaćina, svoje kulturne vrijednosti i običaje, predstavile su i druge nacionalnosti koje žive u županiji.

Brojnu publiku manifestacije pozdravio je Damir Dekanić, vukovarsko-srijemski župan, rekavši da će se predstaviti osam manjina, te da smatra iznimno važnim da manjine očuvaju svoj identitet. U tome ih, kako je rekao, podržava Vukovarsko-srijemska županija.

Multikulturalnost nas obogaćuje i priprema za europski život, a ovakva okupljanja daju nam priliku za zajedničko druženje i razgovor – rekao je Damir Dekanić.

Udruga Mađara grada Vukovara predstavila je mađarsku manjinu županije svojim raznolikim prezentacijskim stolom, a plesna skupina mladih Udruge za njegovanje običaja Mađara „Korogy“ s velikim je uspjehom predstavila dio svoga repertoara.

Prijevod: Izabela Šegota / kepesujsag.com