Čuvari hrvatske baštine u serijalu “Sanjari Hrvatske”

Dokumentarno-igrani film “Sanjari Hrvatske” premijerno je prikazan u osječkom kinu Uranija, a publika će ga imati prilike uskoro pratiti u programu HRT-a. Glumci osječkog HNK-a, Ivan Ćaćić, Matija Kačan i Antonio Jakupčić, preuzeli su uloge Paje Kolarića, Franje Kuhača i Srećka Laya, trojice značajnih Osječana koji su imali ključnu ulogu u Ilirskom preporodu.

Serijal je za HRT proizvela 12:21 PRODUKCIJA, a sniman je u travnju ove godine na lokacijama u Osijeku, Đakovu, Topolju i Valpovu. Izvršna producentica Blanka Gigić Karl kaže kako je ideja nastala nakon što je prošle godine prikazan dokumentarno-igrani film “Sanjar s tamburom” povodom obilježavanja Dana Paje Kolarića i 200. obljetnice njegova rođenja.

Blanka Gigić Karl

Realizaciju ovog projekta podržali su Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Državni arhiv u Osijeku, Đakovačko-osječka nadbiskupija, Glazbena škola Franje Kuhača, Grad Valpov, HNK Osijek, Konjogojska udruga Valpovštine iz Valpova, Kreativna kulturna mreža, HKUD Osijek 1862, Muzej Slavonije, Muzej u Topolju, te Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku.

Scenaristi i redatelji, Senad Zemunović i Mirela Sakoman, ističu fascinaciju idealizmom Paje Kolarića, Franje Kuhača i Srećka Laya te njihovom nesebičnom željom za općom dobrobiti.

Senad Zemunović

Njihova predanost poticanju dobra i čuvanju kulturnog nasljeđa ključna je tema ovog dokumentarno-igranog serijala koji vrijedi pogledati. Kroz strast prema Hrvatskoj, glazbi, narodnom nasljeđu i kulturnoj baštini, “Sanjari Hrvatske” prikazuju nam što znači biti istinski domoljub. Ljubav prema vlastitoj zemlji i kulturi bila je duboko ukorijenjena u njihovim životima, a njihovi doprinosi na području kulture i narodnog stvaralaštva ostali su neprocjenjivi.

Serijal predstavlja izvanredno djelo koje donosi dublje razumijevanje života i rada ova tri značajna pojedinca kroz čije životne priče publika ima priliku zaviriti u entuzijazam i idealizam slavonskih velikana, glazbenika i skladatelja, te skupljača narodnog blaga, koji su obilježili devetnaesto stoljeće. Njihovi često zanemareni ili zaboravljeni doprinosi sada dobivaju zasluženo priznanje i pažnju te ih opravdano možemo nazvati umjetnici koji su bili ispred svoga vremena.

Serijal “Sanjari Hrvatske” jasno pokazuje koliko su ovi sanjari bili vrijedni za Hrvatsku i kulturni identitet te pruža priliku za obogaćivanje znanja o hrvatskom kulturnom nasljeđu, promociju lokalne kulture i podsjećanje na zaboravljene junake.

Strast, predanost i doprinosi Kuhača, Kolarića i Laya potiču nas da se s ponosom prisjećamo njihove priče i prenosimo je dalje, čineći nas ponosnim Slavoncima, Baranjcima i Osječanima.