Cickaj o Belju, izborima i mađarskim ulaganjima u Baranji

Jedan od rijetkih koji progovara o problemu mijenjanja nacionalne strukture na području Baranje je načelnik Općine Bilje Željko Cickaj.

Podsjetimo, Cickaj je na nedavno održanim lokalnim izborima ponovno osvojio mandat za načelnika Općine Bilje i svjedočio kampanji koja je bila obilježena velikom nacionalnom netrpeljivošću što se i dalje održava na život u Općini Bilje.

U emisiji Osječke televizije “Karte na stol” od 2. lipnja, Cickaj je podsjetio na brojne i vrlo vrijedne poticajne mjere i ekonomsko jačanje pripadnika mađarske nacionalne manjine u Baranji. Postavio je pitanje interesa mađarske Vlade za iznimno velika ulaganja na području Osječko-baranjske županije. O tome je, kaže, razgovarao među ostalima sa županom Ivanom Anušićem i na tome neće stati sve dok netko ne odreagira na ono što se događa u Baranji. Ističe, prije svega, neravnopravan položaj kulturnih i sportskih udruga većinskog nasuprot onih manjinskog, mađarskog naroda. Kao primjer navodi Udrugu mladih Lug koja je od 2016. godine potrošila više od 800.000 kuna. Pitanje na što su potrošena sredstva postavio je i u programu Radio Baranje, no odgovor još uvijek nije dobio.

Ponovno je progovorio o problematici aneksa ugovora s Beljem koje plaća nisku cijenu zakupa zemlje na području Baranje, a koje jedino Cickaj nije obnovio s Beljem od kako ga je preuzela Foretenova. Cickaj je upozorio na pojedine političare koji su izgubili nacionalne interese, a na pitanje zašto nije potpisao sporne anekse, Cickaj je odgovorio kako ima saznanja o izjavi jednog od najbogatijih Mađara kako će “dati za Belje 5 milijuna eura više od svake druge ponude”. Upitan od strane Fortenova grupe zašto, isti je izvadio kartu velike Mađarske na stol i to naveo kao razlog takvoj ponudi. Zbog toga Cickaj ne pristaje na anekse ugovora.

Onaj tko upravlja Belje upravlja i životom u Baranji.” ističe Cickaj i podsjeća kako je svojevremeno inicirao sastanak baranjskih čelnika na kojem je inzistirao na zajedničkom nastupu po pitanju aneksa ugovora s Beljem no nije naišao na razumijevanje i podršku.

Samo nekoliko dana kasnije iz Sberbanke stiže najava prodaje Fortenova grupe. Naš je cilj podići vrijednost kompanije i izaći iz nje bez gubitaka u iduće dvije godine najavio je predsjednik Uprave Sberbanka Herman Gref, govoreći o planovima s Fortenova grupom, prenosi Hina navodeći kako je Gref to izrekao na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Predsjednik Upravnog odbora Fortenova grupe Maksim Poletajev rekao je kako se radi o nastavku onoga što Sberbank govori otkako je Agrokor restrukturiran i osnovana Fortenova grupa te da Sberbank kao financijski investitor planira prodati udjel kada poraste vrijednost kompanije.

Naslovna fotografija – Željko Cickaj/Facebook