Čelična vrata na GP Baranjsko Petrovo Selo

Nakon što je završila postavljanje bodljikave žice duž 41 kilometar granice s Hrvatskom, Mađarska i dalje pojačava kontrolu svoje granice. Istodobno otvoren je prijelaz Horgoš na mađarsko-srpskoj granici. Mađari su postavili čelična vrata na svojoj strani graničnog prijelaza Baranjsko Petrovo Selo-Beremend.

Na granični prijelaz Beremend stigao je konvoj oklopnih vozila, a ministarstvo obrane pozvalo je na mobilizaciju pričuvnog sastava vojske. U Baranjsko Petrovo Selo nešto iza 15 sati došlo je 10 autobusa s izbjeglicama. Ministri unutarnjih poslova Srbije i Mađarske Nebojša Stefanović i Szandor Pinter danas su, simbolično uklanjajući prvu ogradu, ponovo pustili u promet granični prijelaz Horgoš 1 na srpsko-mađarskoj granici, javila je Radio-televizija Srbije, a prenosi Hina. Time je taj granični prijelaz ponovno otvoren za putnički i teretni promet, dok će se na prijelazu Horgoš 2 provoditi postupci u vezi s migrantima.

{galerija}BM2015/Izbjeglice/3{/galerija}

Granični prijelaz Horgoš 1 bio je zatvoren od 17. rujna zbog velikog priljeva izbjeglica i njihovog zadržavanja nakon što su u Mađarskoj stupili na snagu strogi zakoni o sprječavanju ilegalnog ulaska na njezin teritorij, što je tisuće izbjeglica primoralo da promijene rutu i krenu preko Hrvatske. U blizini ovog prijelaza 16. rujna izbili su nemiri kad je mađarska policija upotrijebila suzavac i vodene topove kako bi odbila nasilan ulazak migranata preko ograde. Migranata na tom dijelu srpsko-mađarske granice sad gotovo da i nema, a o njihovu višednevnom boravku govore samo smeće i napušteni šatori.