Bučino ulje, “crno zlato“, sve bolje i bolje

Vrhunska bučina ulja iz čak pet država natjecala su se na 4. Međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe-Adria i 11. Izložbi bučinih ulja Hrvatske koja je održana 21. svibnja 2022. godine u Županijskoj palači u Varaždinu. Dodijeljeno je 145 medalja, od kojih je 13 zlatnih, 110 srebrnih i 23 brončane, a šampionom je proglašeno bučino ulje Mladena Cesarca iz Krapinsko-zagorske županije. Priznanje mu je uručila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je ujedno otvorila Izložbu.

Izložba bučinih ulja je važna jer, osim što se promiče hrvatska tradicija, kultura i povijest, promiče se i stvaranje dodane vrijednosti iz osnovnih resursa. Ovdje svjedočimo brojnim primjerima vrijednih malih i srednjih gospodarstava koja su uspjela stvoriti sasvim nešto novo. Želim posebno pohvaliti sve varaždinske proizvođače i udruženja koja su pomogla u ostvarivanju činjenice da danas u Hrvatskoj imamo 35 proizvoda s oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla, koji su zaštićeni na europskoj razini. Od toga se šest odnosi na ovo područje, što je veliko postignuće, jer su takve oznake put za stvaranje dodane vrijednost i većeg dohotka proizvođača. Na ovoj Izložbi svjedočimo velikom napretku bučinog ulja, koje je vrijedno ulje s ljekovitim svojstvima, bogato je mineralima i vitaminima. Zahvaljujem i čestitam svim nagrađenima, osobito nositeljima zlatnih medalja i šampionu – rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Na Izložbi su prisustvovali državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković i  pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Krapinsko-zagorske županije Sanja Mihoviličić, kao i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek.

ŠAMPION 4. MEĐUNARODNE IZLOŽBE BUČINIH ULJA ALPE – ADRIA

Mladen Cesarec, Krapinsko-zagorska županija


ZLATNE MEDALJE

Kategorija djevičanska bučina ulja proizvedena tradicionalnim postupkom (uz prženje)

– 1. Andreja Petrović, Varaždinska županija

– 2. Uljara Sinković, Krapinsko-zagorska županija

– 3. Marko Blaži, Varaždinska županija

– 4. Uslužna uljara „Ivanuša“, Međimurska županija

– 5. Ivanka Grilec, Krapinsko-zagorska županija

– 6. OPG Hukavec, Zagrebačka županija

– 7. Jožef Pignar, Slovenija

Kategorija: bučina ulja prešana hladnim postupkom

– 1. OPG Harači, Koprivničko-križevačka županija

– 2. Uljara Sinković, Krapinsko-zagorska županija

– 3. Vjekoslav Kopljar, Osječko-baranjska županija

– 4. Mladen Cesarec, Krapinsko-zagorska županija

– 5. Ivan Osrečak, Krapinsko-zagorska županija