Britanija proglasila razdoblje nacionalne žalosti za kraljicom

Britanska vlada službeno je proglasila početak razdoblja nacionalne žalosti za kraljicom Elizabetom II. uz  “smjernice za nacionalnu žalost”.

U dokumentu s uputama o vijorenju zastava, informacijama o putovanjima i drugim poslovnim i javnim uslugama, navodi se da će se žalovanje nastaviti do završetka dana državnog sprovoda.

Vlada je objavila da nema obveze otkazivanja ili odgode sportskih i drugih događanja te zatvaranja prostora za zabavu u tom razdoblju, dodajući da je to diskrecijsko pravo pojedinačnih organizacija.

Buckinghamska palača ranije je objavila da će razdoblje žalovanja britanske kraljevske obitelji za kraljicom Elizabetom II. trajati od sada do sedmog dana nakon pogreba, a zastave na kraljevskim rezidencijama ostat će na pola koplja do jutra nakon završetka razdoblja žalovanja. Sve će rezidencije biti zatvorene a cvijeće će se moći ostavljati ispred njih.

Za petak je najavljeno da će topovi ispucati 96 počasnih plotuna za svaku godinu kraljičina života, u londonskom Hyde Parku u 14 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Prije toga, u 13 sati zvonit će crkvena zvona širom zemlje, a istovremeno će u parlamentu biti odana počast kraljici, uz nazočnost premijerke Liz Truss.

Tijekom poslijepodneva kralj Karlo III. trebao bi se sastati s premijerkom, a u 19 sati imati ranije snimljeno televizijsko obraćanje naciji.

Istovremeno, vjerska služba održat će se londonskoj katedrali sv. Pavla. Očekuje se nazočnost premijerke i gradonačelnika Londona.

Palača zasad nije navela kada će kraljica biti pokopana, ali pogreb će se vjerojatno održati 11 dana nakon njezine smrti. 

Kraljica je umrla u četvrtak u svom dvorcu Balmoral na sjeveru Škotske.

(Hina)