Brifing: Mendler o upisima u škole

Loši demografski trendovi najviše se odražavaju na Istoku Hrvatske, a najporazniji su podaci na broju upisane djece u vrtiće i prve razrede Osnovne škole. prema podacima sa predupisa u prve razrede belomanastirske OŠ dr. Franje Tuđmana iduće će školske godine sjesti gotovo upola manje prvašića nego što ih je bilo početkom tekuće.
Najvjerojatnije će u prve razrede u rujnu krenuti 40-ak prvašića, što je za više od 30 manje nego u rujnu prošle godine, rekao je u emisiji Brifing ravnatelj Damir Mendler.

{mp3}2017/mendler brifingnovi{/mp3}
Svaki odjel manje znači višak zaposlenih u razrednoj nastavi, što se za nekoliko godina može dogoditi i s predmetnim učiteljima u višim razredima  dodao je Mendler, a uzrok vidi u iseljavanju. U OŠ Darda drugačiji trend jer je prema predupisima za prvi razred zainteresirano 72 djece, sedmero više nego ove godine.

{mp3}2017/janos boni brifing{/mp3}
U OŠ Šećerana upisano je 46 prvašića, u prema predupisima u školske klupe će ih sjesti 17 manje. Desetak učenika prvih razreda manje imat će i OŠ Bilje, u kojoj prve razrede trenutačno polazi 40-ak prvašića, a manje će ih biti i u OŠ Draž, gdje će u područni odjel Batina krenuti samo dvoje, u Topolje četvero, a Duboševicu samo jedan prvašić. U OŠ Čeminac prvašića će biti za pet više, a četiri bi prvašića više trebala bi sjesti u školske klupe OŠ Popovac, ali u područnoj školi Branjina neće biti ni jednog. Blagi porast učenika zabilježit će i OŠ Kneževi Vinogradi gdje bi prvi put u školu trebalo poći 36, od čega čak devet u područnu školu u Karancu, gdje je u prvom razredu trenutačno samo jedan učenik.