Božinović predstavio nove mjere, stupaju na snagu od ponedjeljka

koronavirus
koronavirus

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović te ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, uoči početka drugog polugodišta u ponedjeljak te vezano za pogoršanje epidemiološke situacije predstavili su nove poošterene mjere koje stupaju na snagu od ponedjeljka.

  • Kao što smo najavljivali, danas smo perfektuirali dogovore unutar Stožera o nekim izmjenama, prije svega o odluci o okupljanjima vezano za činjenicu da nam brojevi rastu kao posljedica širenja omikron-varijante. Istaknuo bih da smo posljednjih dana u intenzivnih kontaktima sa županijskim stožerima, posebno sa županijama u kojima je zabilježen najveći rast infekcija. U skladu s njihovim preporukama i zajedničkim promišljanjem došli smo do rješenja koja će stupiti na snagu u ponedjeljak. Ovisno o razvoju situacije, to nije samo broj novozaraženih već ćemo vidjeti kakav će biti pritisak na zdravstveni sustav, ali i praćenje onog što se objavljuje u znanstvenom smislu kao i iskustva drugih zemalja, te ovisno o tome možemo odluke mijenjati i ranije. Zabranila bi se javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba, okupljanja s COVID potvrdama uz suglasnost lokalnih stožera više neće biti moguća uz neograničen broj osoba nego bi se on ograničio na 200. Također, zabrana okupljanja u zatvorenim prostorima s više od 25 osoba, a ne više od 50 kako je bilo ranije. Naravno, kad govorimo o okupljanjima uz obvezno predočenje COVID potvrda i uz suglasnost lokalnih stožera, također neće biti moguća s neograničenim brojem osoba nego sa 100. Privatne svečanosti ograničili bi na 20 osoba, neka na 30 uz izuzetak za privatne svečanosti na kojima bi svi imali COVID potvrde na kojima bi moglo biti 50 osoba. Što se tiče ugostiteljskih objekata, intenzivnije bi se kontrolirale najvažnije preporuke HZJZ-a – ograničenje broja gostiju, održavanje razmaka od metar i pol, korištenje maski dok se ne sjedi i ne konzumira piće i jelo, dezinficiranje prostora, prozračivanje. Drugo, ograničio bi se broj gledatelja na sportskim natjecanjima, na kojima uz posjedovanje COVID potvrda mogu biti prisutni i gledatelji. Što se tiče zatvorenih prostora u sportskim objektima moglo bi biti popunjeno najviše 20 posto tribine, a na otvorenom do 40 posto tribine, rekao je ministar Davor Božinović.
  • Također, pojačala bi se uporaba maski te bi bila obveza bez obzira na posjedovanje COVID potvrde i na vjerskim obredima, na umjetničkim izvedbama, na kino projekcijama i izložbama u muzejima i galerijama, te sjednicama predstavničkih tijela. Treća vrsta mjera odnosi se na obvezu za poslodavce da organiziraju rad od kuće kad god je to moguće. Time smo motivirani kad govorimo o državnom i javnom sektoru kako bi se pružila usluga građanima i smanjila pokretljivost. Glavni cilj je usporavanje, nije realno govoriti o tome da se s mjerama može spriječiti širenje omikron-varijante. Činit ćemo sve kako bi usporili širenje i time dali prostor zdravstvenom osoblju da se organiziraju i da svi koji trebaju dobiju zdravstvenu zaštitu, rekao je Božinović.

Zasad neće biti skraćivanja radnog vremena ugostiteljskih objekata

Ne razmišljamo o skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata. Želimo bolju kontrolu mjera koje je donio HZJZ, te preporuke su poznate svima. Svatko se, nakon dvije godine otkako smo proglasili epidemiju, zna kako treba ponašati da bi se zaštitio, kako i što treba činiti da bi se spriječilo da ljudi obolijevaju. To je cijepljenje, treća doza, oni koji se nisu cijepili trebali bi se hitno početi cijepiti zbog vlastitnog zdravlja. Vidimo analize iz svijeta, svi koji su se cijepili zapravo imaju i pod ovakvim uvjetima kad brojevi rapidno rastu, imaju stabilnu situaciju. Očito je sve više dokaza da ako je netko cijepljen ima daleko manju šansu da teže oboli, istaknuo je Božinović.

Na upit razmišlja li se o proširenju upotrebe COVID potvrda, Božinović je rekao:

  • Svakodnevno ima bar nekoliko relevantnih analiza što ovo sve znači. Činjenica je da je omikron varijanta izazvala, kad je u pitanju pandemija, jednu novu situaciju. Teško možemo uspoređivati sa svime onime što smo imali kao neka rješenja do sada. Ostaje da se treba pridržavati mjera, izbjegavati okupljanja, nositi maske pogotovo u zatvorenom, po svemu što vidimo oni koji su se cijepili bi trebali proći bolje i to je još jedan poziv svima koji to nisu, u ovoj će varijanti virus malo tko izbjeći. Ne bismo trebali čekati situaciju koja bi nas na radikalno negativan način osvijestila, rekao je Božinović.

Izvor:HRT