Bogatim programom obilježen Dan osječkih branitelja

Dana 28. lipnja 1991. godine osnovana je slavna 106. brigada ZNG RH Osijek, a u spomen na taj događaj 28. lipnja 2024. godine, bogatim je programom obilježen Dan osječkih branitelja, Dan dragovoljaca Osječko-baranjske županije i Dan 106. brigade Zbora narodne garde. U sklopu proslave potpisan je Sporazum o suradnji između Udruge veterana 106. brigade ZNG RH Osijek, Udruge dragovoljaca – veteran Domovinskog rata HVO – podružnica Orašje i Udruge veterana OVK Mitrovica. Cilj potpisanog Sporazuma je unaprjeđenje lokalne zajednice i stvaranje projekata i programa na korist branitelja i njihovih obitelji. Svečanosti potpisivanja nazočili su zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin i obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Drago mi je da će ovim Sporazumom međusobna suradnja veteranskih udruga biti dodatno osnažena i produbljena. Siguran sam da će zahvaljujući njemu lakše ostvariti projekte od velikog značaja za braniteljsku populaciju i njihove obitelji, onako kako mi to činimo u Osječko-baranjskoj županiji, ali i Republici Hrvatskoj. Na današnji dan osnovana je osječka 106. brigada, valpovačka 107., brodska 108. i vinkovačka 109. brigada, tako da slobodno možemo reći da je 28. lipnja dan slavonskih branitelja – istaknuo je Lukić.

U večernjim satima organiziran je svečani mimohod od Trga Ante Starčevića do Kapelice Kraljice Mira na kojoj su položeni vijenci i upaljene svijeće. U mimohodu su uz branitelje sudjelovali i obitelji poginulih branitelja i civila, izaslanstva Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, pripadnici Hrvatske vojske i policije, carina, civilna zaštita, javna vatrogasna postrojba, članovi navijačke skupine Kohorta te građani. Obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić rekao je da su upravo na današnji dan osnovane sve slavonske brigade koje su sudjelovale u žestokim borbama na području istočne Hrvatske, a kasnije i cijele Hrvatske.

Neki su i danas ovdje, zajedno smo položili vijence i upalili svijeće kako bismo se sjetili svih onih koji su položili živote. U tri ratne godine u osječki KBC primljeno je preko 5000 ljudi, od čega je oko 1000 preminulo, što jasno govori kolika je agresija bila na sam grad i područje grada Osijeka. Borba svih postrojbi i hrvatske policije je donijela da Osijek ostane nepokoreni grad i možemo reći sačuva ostatak Hrvatske – rekao je Lukić.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić naglasio je kako je nužno prisjećati se žrtve i odati pijetet svim braniteljima koji su dali najviše što su mogli za hrvatsku domovinu, za obranu Osijeka, nepokorenog grada, a to su njihovi životi.

Mimohod je bio veličanstven, velik i svečan. To je dokaz da se njihova žrtva nije zaboravila – istaknuo je gradonačelnik Radić. Dodao je kako Grad ima odličnu suradnju sa svim braniteljskim udrugama te podupire i podržava njihov rad. Podsjetio je kako je prošle godine na njihovu inicijativu obnovljena Kapelica Kraljice Mira na osječkoj Krunskoj utvrdi, za što je iz gradskog proračuna izdvojeno 120 tisuća eura.

U tijeku je izrada idejnog rješenja veteranskog centra na prostoru bivšeg Hotela Mursa, za koji smo u prosincu s Ministarstvom branitelja potpisali sporazum. Centar bi pružao i zdravstvenu zaštitu i poboljšavao kvalitetu života i socijalnu uključenost za sve branitelje Osijeka i Osječko baranjske županije – kazao je gradonačelnik i najavio kako će se na inicijativu Udruge veterana 3. gardijske brigade “Kune” uskoro jedna ulica u Osijeku zvati po toj brigadi.

OBŽ