Blagdan Velike Gospe

Velika Gospa dan je svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Slavi se 15. kolovoza svake godine. Taj je dan i državni blagdan u Republici Hrvatskoj.

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije blagdan daj je kada se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom.

Velika Gospa svetkuje se u mnogim marijanskim svetištima. Najpoznatija među njima su Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, Svetište Majke Božje Trsatske na Trsatu, Svetište Gospe Sinjske u Sinju, Svetište Majke Božje Loretske u Arbanasima kod Zadra, Svetište Gospe od Zečeva u Ninu, Crkva Majke Božje Remetske u zagrebačkim Remetama, Svetište Majke Božje Aljmaške u Aljmašu, a u Baranji obilježava se u Svetištu Marije Lurdske u Popovcu.

Hodočasnicima koji će se pješice uputiti u svetišta PU osječko-baranjska donosi upute koje mogu pomoći kod povećavanja sigurnosti u prometu na cesti te izbjegavanja neželjenih posljedica:

 • krećite se lijevom stranom ceste da možete na vrijeme uočiti vozila koja vam dolaze u susret
 • ako se krećete u skupini, krećite se jedan iza drugoga
 • obavezno odjenite reflektirajuće prsluke kada se krećete izvan naselja ili nosite druga svjetleća sredstva (baterijske lampe, reflektirajuće ruksake ili torbe, floruscentnu odjeću i slično)
 • ponesite dovoljnu količinu tekućine te udobnu obuću i odjeću
 • ako vidite vozača ili pješaka koji svojim ponašanjem ugrožava druge sudionike u prometu, odmah nazovite policiju, kako bi se na vrijeme spriječile neželjene posljedice 
   

Hodočasnicima vozačima bicikala i osobnih prijevoznih sredstava sljedeće upute mogu pomoći kod povećavanja sigurnosti u prometu na cesti te izbjegavanja neželjenih posljedica: 

 • krećite se biciklističkim stazama ili biciklističkim trakama gdje ih ima. Ukoliko one ne postoje vozači bicikala se kreću kolnikom, dok se vozači osobnih prijevoznih sredstava kreću površinama namijenjenim za kretanje pješaka pod uvjetom da vode računa o sigurnosti sudionika koji se kreću tom površinom, odnosno brzinom hoda do 5 km/h.  Ukoliko ne postoji ni pješačka staza kolnikom se mogu kretati dionicama županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta na kojima je brzina kretanja ograničena na 50 km/h ili manje i gdje je to dopušteno postavljenim prometnim znakom, krećući se što bliže desnom rubu kolnika
 • ako se vozači bicikala i osobnih prijevoznih sredstava kreću u skupini, dužni su se kretati jedan iza drugog, bez obzira kreću li se biciklističkom stazom, biciklističkom trakom, pješačkom stazom ili kolnikom
 • vozači bicikla i osobnog prijevoznog sredstva koji sudjeluju u prometu dužni su noću uvijek, kao i danju u slučaju smanjenje vidljivosti nositi reflektirajuće prsluke, reflektirajuću odjeću ili drugu reflektirajuću oznaku, te obavezno imati upaljena svjetla
 • vozači bicikala mlađi od 16 godina za vrijeme vožnje na cesti i vozači osobnog prijevoznog sredstva, dužni su za vrijeme vožnje koristiti zaštitnu kacigu
 • biciklom i osobnim prijevoznim sredstvom u prometu smije upravljati osoba koje je navršila 14 godina

U cilju povećanja svoje, a i sigurnosti hodočasnika, vozačima savjetujemo: 

 • prilagodite brzinu kretanja uvjetima na cesti i velikoj gustoći prometa, da ne biste zaslijepili hodočasnike koji vam dolaze u susret, koristite se kratkim svjetlima,
 • nailaskom na skupinu hodočasnika usporite vozilo,
 • pridržavajte se znakova i uputa policijskih službenika,
 • ukoliko se dogodi prometna nesreća s manjom materijalnom štetom, uklonite vozila s kolnika, popunite Europsko izvješće o nezgodi ili na drugi način izmijenite podatke s ostalim sudionicima.

POZIVAMO SVE SUDIONIKE U PROMETU DA UOČI I NA DAN VELIKE GOSPE NA PUT KRENU NA VRIJEME, DA BUDU STRPLJIVI I OPREZNI TE DA POŠTUJU  PROMETNE PROPISE.

U SLUČAJU NESREĆE S OZLIJEĐENIM OSOBAMA IZVIJESTITE HITNU MEDICINSKU POMOĆ (194), POLICIJU (192) ILI DRŽAVNU UPRAVU ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE (112).