Brifing: Kontak, Vukoje i Cickaj o javnim radovima

Promijenjena odluka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kojom se ne prihvaća prijedlog baranjskih općina o broju nezaposlenih u javnim radovima, bila je tema emisije Brifing, a gost je bio načelnik općine Popovac Zoran Kontak. Nakon najave kako će 1. svibnja ponovno krenuti javni radovi uz 100 % – tno financiranje Zavoda za zapošljavanje, baranjske su općine prijavile preko 800 nezaposlenih.

Međutim, za područje Osječko baranjske županije predviđeno je samo 1.115 nezaposlenih osoba, što znači da su nezaposleni opet izigrani te da će ih se u Baranji moći zaposliti svega stotinjak.

Prema podacima belomanastirskog Zavoda, od početka godine u javnim radovima je angažirano 240 osoba, od čega je preko polovice nezaposlenih Roma. Kako je obećano zapošljavanje preko 800 Baranjaca, mnogi se nisu javili na dogovorene poslove na Jadranu ili u sezoni, računajući na posao u javnim radovima. Primjerice, općina Popovac predložila je 85 osoba, a općina Darda preko 200 osoba, zajedno sa Romima, a dobili su 10, odnosno 20 radnika. Sa 12.000 angažiranih u javnim radovima prije dvije godine na razini države, broj  je smanjen na 9.100 osoba.
Općini Popovac i ostalim općinama ostavljena je teška zadaća odabira ljudi za javne radove. Od 85 ja moram izabrati 10 nezaposlenih, to je gotovo nemoguće i nismo odlučili treba li uopće prihvatiti ovakav nerazuman prijedlog. Pitam se kome su otišla sredstva za u ratu najteže stradale općine, rekao Kontak.
{mp3}kontakbrifing{/mp3}
Sličnog su razmišljanja i načelnici općina Darda i Bilje Ante Vukoje i Željka Cickaja, koji su se telefonski uključili u Brifing. Vukoje tvrdi kako neće prihvatiti trijažu za 15 osoba od predloženih 120 odnosno 430 prijavljenih.
{mp3}vukojehzz{/mp3}
Načelnik Cickaj je također iznenađen skandaloznom odlukom jer su u Općini Bilje prijavljene 222 osobe.
Imajući u vidu potrebe ostalih općina spustili smo na 65, a na kraju nam je telefonski javljeno da mogu angažirati 20 ljudi. Mi nećemo vršiti izbor, nego to prepuštamo Zavodu.
{mp3}cickajhzz{/mp3}