Školski obrok za sve osnovnoškolce

Uvodna konferencija projekta „Vrijeme je za školski obrok 2021.-2022.“ održana je u Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije. Projekt je sufinanciran sredstvima fondova Europske unije i predstavlja nastavak projekta „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“, koji Osječko-baranjska županija uspješno provodi šestu godinu zaredom.

U projekt je uključeno ukupno 994 učenika iz 18 osnovnih škola kojima je osnivač Osječko-baranjska županija, a namijenjen je za pomoć djeci iz obitelji korisnika prava na dječji doplatak. Vrijednost projekta je 999.081,83 kuna i ta su sredstva u cijelosti bespovratna; 85 % osigurava se iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije i 15 % iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Kako stoji u temeljnim odrednicama, cilj projekta je ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva u vidu podjele hrane u osnovnim školama.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš Kul ističe da je proteklih godina preko ovog projekta osigurano 5,5 milijuna kuna te ove godine milijun kuna.

Miranda Glavaš Kul

Kroz projekt „Vrijeme je za školski obrok 2021.-2022.“ osigurava se dio sredstava potrebnih za ukupnu prehranu učenika, a naglašavam da je Osječko-baranjska županija jedina županija u RH u kojoj svi učenici osnovnoškolske dobi imaju besplatan obrok. „Vrijeme je za školski obrok“ je bio prvi takav projekt županije, a nakon njega smo uvidjeli potrebu za proširivanjem projekta. No, ne želimo dijeliti djecu nego omogućiti da sva djeca dobiju kvalitetan obrok u svojim školama i stoga je pokrenut projekt „Školski obrok za sve“ koji se provodi u 75 osnovnih škola te u koji je od 1. siječnja 2018. godine Osječko-baranjska županija uložila 38 milijuna kuna. Ove godine u proračunu OBŽ osigurano je 11 milijuna kuna, a u sufinanciranju sudjeluje 41 jedinica lokalne samouprave koje pokrivaju od 5 do 50 % potrebnih sredstava. Izuzetak je jedino Općina Čeminac koja ne sudjeluje u projektu nego troškove u cijelosti pokriva Županija – kazala je danas pročelnica Miranda Glavaš Kul.

Miranda Glavaš Kul

Dodala je da se na području OBŽ primjenjuje i treći projekt – projekt „Školska shema voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda“ kojim je za ovo područje osigurano dodatnih 1,25 milijuna kuna kako bi djeca povećala redovito uzimanje svježeg voće, povrća i mliječnih proizvoda.

Projekt „Vrijeme je za školski obrok 2021.-2022.“ vrijedan je gotovo milijun kuna, a njime osiguravamo dio sredstva potrebnih za financiranje prehrane učenika osnovnih škola. Podsjećam da je župan Ivan Anušić u svom izbornom programu u prvom mandatu 2017. godine obećao da će sva djeca u našoj županiji imati besplatnu prehranu, što je i ispunjeno. Projekt stalno nadograđujemo, osobito uvođenjem zdravih namirnica i to s polja upravo s područja Slavonije i Baranje. Sada je vrlo važna dogradnja sustava s Regionalnim distribucijskim centrom za voće i povrće, koji se upravo gradi. Uvjeren sam da velika većina naših škola željno očekuje mogućnost dobivanja tih svježih namirnica. Uostalom, značajan broj škola i sada priprema 4-5 kuhanih obroka tjedno, neki 1-2, no svakako želimo da prehrana učenika bude što je moguće zdravija i kvalitetnija – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Josip Miletić

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš Kul dodaje kako za sada ne postoje odgovarajući infrastrukturni uvjeti za posluživanje kuhanih obroka u svim školama, no na tomu se puno radi.

O funkcioniranju školske prehrane u Osnovnoj školi Dr. Franjo Tuđman Beli Manastir govorila je ravnateljica Lidija Šumiga.