Benić o ASK: Važno je pridržavati se biosigurnosnih mjera!

Virus afričke svinjske kuge (ASK) posljednjih mjesec dana prisutan je na području susjednih županija, a u Osječko-baranjskoj županiji za sada nisu registrirani slučajevi oboljelih životinja. U studiju Radio Baranje o ovoj smo virusnoj bolesti razgovarali s direktorom Veterinarske stanice Beli Manastira Vinkom Benićem. Pojasnio nam je kategorizaciju biosigurnosnih mjera na gospodarstvima koja se bave uzgojem svinja te značenje pojmova ”zona zaštite” i ”zona ograničenja”.

Veterinarska stanica Beli Manastira poziva sve vlasnike svinja na poboljšanje sigurnosnih mjera kojima se može spriječiti ulazak virusa na gospodarstvo te informiranje o tome kojoj kategoriji pripadaju.

Kategorije su dodjeljene 2019. godine kada su veterinarske organizacije na području cijele Hrvatske provjeravale biosigurnosne mjere i svakom gospodarstvu o tome izdale potvrdu. Oni koji te potvrde nemaju mogu se javiti u Veterinarsku stanicu i mi ćemo taj podatak provjeriti.” kaže Benić.

Na području Baranje prevladava kategorija 2 i Benić napominje kako takvim proizvođačima nedostaje tek nekoliko stavki za prelazak u višu, sigurniju kategoriju. Rekategorizacija je moguća, ako se ispune svi biosigurnosni uvjeti, unutar 24 sata. Najčešće je riječ o postavljanju dezinfekcijskih barijera za ljude, redovnom upisavnju u registar svinja, svjedodžbama o zdravtsvenom stanju kupljenjih svinja te postojanju zaštitne odjeće i obuće.

Benić je pojasnio i što kategorizacija znači za provođenje mjere u slučaju pojave afričke svinjske kuge na području Osječko-baranjske županije.

Veterinarska stanica Beli Manastir moli sve vlasnike svinja da se obrate Veterinarskoj stanici na broj 700-133 ili osobno radnim danom do 14:00h u vezi nastale situacije s afričkom svinjskom kugom. Obratiti se možete i u područne ambulante u Dardi, Kneževim Vinogradima i Dražu.