Baranjski “Legendarij”

Kao dio serijala Legendarij Karpatskog bazena izdani su Legendarij Gradišća, Prekmurja i Baranje. U sakupljanju hrvatskih legendi, događaja i stručnom lektoriranju sudjelovao je István Burján, etnograf porijeklom iz Zmajevca.

Serijal Mađarski legendarij Karparskog bazena krenuo je 2008. godine iz zemlje Székely (istočna Transilvanija), pokretač je građanska inicijativa pod nazivom Legendarij zemlje Székely. Ideja Szabolcsa Fazakasa, urednika i operatora te inicijatora, bila je da bi trebalo ponovo sakupiti povijesne legende zemlje Székely i u obnovljenom izdanju ih staviti na raspolaganje djeci i obrazovanju. Ideja se 2015. godine proširila na cijeli Karpatski bazen.

I Baranja je puna priča, legendi, mitova, gotovo da nema takvog naselja, šume, jezera uz koje se ne bi vezala nekakva priča ili legenda, i to je sve sakupljeno i objavljeno u jednom izdanju zajedno s legendama Gradišća i Prekmurja.

Molba tima legendarija bila je da ne okupimo samo nove priče, već i one sakupljene i u stručnoj literaturi objavljene materijale, naravno s navedenim izvorom i osobom koja ih je prikupila. Tako su, među ostalim, objavljene i legende kojima se bavio i tjednik Új Magyar Képes Újság, kao npr. tajna podruma Sáfrány iz Suze, legenda o zlatnoj kočiji. U našem slučaju najveći naglasak dobila je upravo Baranja, ali smo područje prikupljanja proširili sve do Zagreba jer smo smatrali važnim čitatelje upoznati s legendama i sa toga šireg područja. U izdanje je dospjelo 36 povijesnih priča iz Hrvatske. Više tih priča vezano je uz kralja Matiju, ali jako puno ih je iz razdoblja borbi protiv Turaka – rekao je István Burján, dodajući kako je materijale objedinila spisateljica Mária Botházi, koja je od njih sastavila priču, Zoltán Márton, umjetnik i Attila Deák, grafičar koji je pripremio ilustracije.

István Burján je rekao i to kako su inicijatori sveska planirali jednu turneju po Karpatskom bazenu gdje bi u svakoj regiji Mađara izvan domovine prezentirali izdanje. Do sada se to nije ostvarilo zbog epidemiološke situacije, i vi ste knjigu tek nedavno mogli vidjeti, koja je za sada dostupna jedino u webshopu Legendarija, ali se nadamo da će što prije biti dostupna i u Hrvatskoj.

Kepes Ujsag