Baranjski Ferivi polumaraton na novoj lokaciji u Baranji, no opet jako aktraktivan i privlačan

Tradicionalni Baranjski Ferivi polumaraton održat će 23. rujna 2023. godine (subota) u Parku prirode Kopački rit, i to sa startom i ciljem na Prijemnom centru Parka prirode Kopački rit. Tim povodom u organizaciji Atletskog kluba ,,Slavonija-Žito” Osijek održana je konferencija za novinare na kojoj su pojašnjeni detalji ove popularne sportske manifestacije, koja se ove godine održava po osmi put, ali na novoj lokaciji/trasi. Naime, manifestacija se redovito održavala na prostoru oko dvorca Tikveš, međutim zbog epidemiološke situacije i potencijalne opasnosti od pojave Afričke svinjske kuge određena je nova lokacija.

– 8. Baranjski Ferivi polumaraton opet se održava na području Baranje, ali ovog puta malo bliže Osijeku, na prostoru kod Prijemnog centra PP Kopački rit. Izuzetno nam je drago da su ovoj konferenciji i cijeloj manifestaciji odazvali predstavnici Ministarstva turizma i sporta, Osječko-baranjske županije, Općine Bilje i JU Park prirode Kopački rit, koji su naši suorganizatori te imamo njihovu potporu – rekla je Zvjezdana Tuma Pavlov, predsjednica Atletskog kluba ,,Slavonija-Žito” Osijek, koji je organizator manifestacije, dok je tvrtka Ferivi generalni sponzor.

Start svih utrka je na Prijemnom centru, a trkači će se kretati prema mjestu Kopačevo, ići njegovim glavnim ulicama te nazad do Prijemnog centra. Nastavit će se prema pristaništu Sakadaš i mjestu Kozjak gdje će biti okretište te se istim putem vraćati nazad. Na kraju smo dobili jako atraktivnu i brzu stazu, dosta ravnu, što odgovara trkačima i što će vjerujem rezultirati i novim osobnim rekordima. Utrka građana i štafeta 3×5 km održat će se istom rutom, a dječje utrke će se organizirati na samom Prijemnom centru. Malo je promijenjena i satnica održavanja, pa je početak polumaratona u 10.00 sati, u 10.30 sati kreću utrka građana i štafeta 3×5 km, a dječje utrke po više uzrasnih kategorija su predviđene od 12.00 sati – najavio je Marko Grgurić, tajnik AK „Slavonija-Žito“.

Dodao je da se već prijavilo više od 350 natjecatelja, no prijave su u tijeku te se očekuje sudjelovanje 700 do 800 trkača. Dakako, bit će tu i drugi posjetitelji jer uz utrke ima i niz popratnih programa i događanja.

Ponosni smo pokrovitelji Baranjskog Ferivi polumaratona koji je savršen spoj prirode i zdravog života, ali i izvrstan promotor naše županije kao zajednice ugodnog života. Naša tvrtka nastoji doprinijeti sportskom razvoju grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, a to ćemo činiti i u budućnosti – kazao je Ferdo Kraljević u ime tvtke Ferivi.

Ravnatelj JU PP Kopački rit Ivo Bašić naglasio je kako ovakva događanja silno doprinose promociji sporta i rekreacije kao oblika zdravog življenja uz osnaživanje turističkih potencijala destinacije u kojoj se odvijaju.

Sigurni smo da će i ova nova staza biti vrlo atraktivna jer prolazi mjestom Kopačevo, koje će, uvjeren sam, u godinama pred nama, postati jedna ozbiljna turistička destinacija. U ranijim se godinama polumaraton odvijao u Tikvešu, no ove godine je to bilo nemoguće zbog pojave afričke svinjske kuge i izrazito šumovitog djela kojim je prolazila utrka, no drago nam je da smo ostali na području Općine Bilje – rekao je Bašić.

Načelnik Općine Bilje Željko Cickaj istaknuo je kako je Općina odavno turistička destinacija uz koju se odlično nadovezuje sport.

Sportska nacija je zdrava nacija, a ja želim vjerovati da i naš mali doprinos ide k tome. Osječko-baranjska županija proglašena je Europskom regijom sporta 2024. godine, u čemu je i Općina Bilje, kao mali raj nadomak Osijeka, imala svoju ulogu organizirajući niz domaćih i međunarodnih natjecanja. Zahvaljujem se svima koji su doprinijeli da se sve one prošle, ali i buduće manifestacije održavaju upravo na našem području – naglasio je Cickaj.

Zamjenik župana Josip Miletić kazao je kako je Osječko-baranjska županija pouzdan partner svim kvalitetnim i vrijednim događanjima čiji je cilj promocija i osnaživanje sportskih i turističkih potencijala našeg kraja.

Naša je županija proglašena Europskom regijom sporta 2024. godine te ćemo u kontekstu toga nastojati poboljšati sportsku infrastrukturu, ali i dati podršku ljudima koji aktivno rade s djecom i mladima unutar klubova i športskih organizacija. Uz do sada izgrađene školske dvorane i dječja igrališta te izvršena ulaganja u nabavu sportske opreme i pomagala, želja nam je i u budućnosti biti snažan i pouzdan partner našim sportašima, djeci i rekreativcima u bavljenju sportom – rekao je Miletić.

Baranjski Ferivi polumaraton je savršen spoj onoga što sport nudi i vrhunskim sportašima, ali i rekreativcima u prekrasnom ambijentu i na sjajnoj stazi. Osječko-baranjska županija ovakvim manifestacijama pokazuje da je lider u tom segmentu, uz nebrojena događanja koja se odražavaju i na produženje turističke sezone i na tome im čestitam. Ove godine je bio ogroman interes za podršku lokalnom sportu te smo uspjeli financirati 160 ovakvih i sličnih projekata u iznosu većem od 2,6 milijuna eura – zaključio je državni tajnik za sport u Ministarstvu sporta i turizma Josip Pavić.

OBŽ