Baranja bez trihinele;oprez zbog ptičje gripe

Sezona kolinja u Baranji je pri kraju jer je najveći dio posla obavljen tijekom prosinca. U vrijeme kolinja puno posla zbog trihineloskopskih pregleda imaju i baranjski veterinari. Kako ističe Vinko Benić, direktor belomanastirske Veterinarske stanice, pod čijom su ingerencijom sve baranjske općine osim Bilja i Jagodnjaka, pregledano je oko 5.350 uzoraka, kao i godinu dana ranije. Rezultati svih pregleda su negativni pa se može reći da je trihinela u Baranji gotovo potpuno iskorijenjena. Tome u prilog ide i podatak iz tvrtke Vetam koja pokriva Općijne Bilje i Jagodnjak gdje također nije bilo pozitivnih uzoraka na trihinelu.
Razlog je ponajprije u smanjem broju svinja u privatnom sektoru jer je 10 godina, godišnje je pregledavano dvostruko više uzoraka te u kvalitetnoj deratizaciji u cijeloj Baranji, tvrdi Benić.

{mp3}benic trihinela017{/mp3}

Kako je Hrvatsko peradarstvo ponovno ugroženo ptičjom gripom Ministarstvo poljoprivrede izdalo je zabranu držanja peradi na otvorenom, pa je za eventualan slučaj pojave ptičje gripe veterinarska stanica spremna intervenirati.
U slučaju svake sumnje zarazom, treba odmah nazvati veterinarsku stanicu. Ptičja gripa nije opasna za ljude, ali nanosi velike ekonomske štete, dodao je Benić.

{mp3}benic pticja{/mp3}