AstraZeneca: veća korist od rizika

Odbor za sigurnost Europske agencije za lijekove (EMA), PRAC, donio je preliminarnu ocjenu signala krvnih ugrušaka u osoba koje su cijepljene cjepivom COVID-19 Vaccine AstraZeneca na svojoj izvanrednoj sjednici 18. ožujka.

Odbor je potvrdio:

  • da koristi cjepiva u borbi protiv još uvijek raširene prijetnje bolesti COVID-19 (koja i sama uzrokuje probleme sa zgrušavanjem krvi i može biti smrtonosna) i dalje nadmašuju rizike od nuspojava;
  • da cjepivo nije povezano s povećanjem ukupnog rizika od krvnih ugrušaka (tromboembolije) u osoba koje ga prime;
  • da nema dokaza o postojanju problema s nekim serijama cjepiva ili određenim proizvodnim pogonima;
  • međutim, cjepivo može biti povezano s vrlo rijetkim slučajevima krvnih ugrušaka povezanih s trombocitopenijom, tj. niskim razinama trombocita (krvne pločice koje pomažu u zgrušavanju krvi) sa ili bez krvarenja, uključujući rijetke slučajeve ugrušaka u žilama koje odvode krv iz mozga (cerebralna venska sinusna tromboza, CVST).

Odbor je zaključio da dokazana korist cjepiva u sprječavanju hospitalizacija i smrtnih slučajeva uzrokovanih bolešću COVID-19 nadmašuje vrlo malu vjerojatnost da će cjepivo uzrokovati DIK ili CVST. Međutim, s obzirom na te nalaze pacijenti bi trebali biti svjesni male mogućnosti takvih sindroma te bi u slučaju pojave simptoma koji upućuju na probleme sa zgrušavanjem krvi trebali odmah potražiti liječničku pomoć i obavijestiti liječnika o tome da su nedavno cijepljeni. Već se poduzimaju koraci kako bi se u informacije o lijeku uključilo više informacija o tim rizicima.
PRAC će dodatno ispitati navedene rizike te ih usporediti s rizicima povezanima s drugim vrstama cjepiva protiv bolesti COVID-19 (iako na temelju praćenja još nisu utvrđeni takvi signali). Nastavit će se sigurnosno praćenje prijava poremećaja zgrušavanja krvi, a započinju i daljnja istraživanja koja će pružiti više laboratorijskih podataka te dokaze iz stvarne upotrebe cjepiva. EMA će prema potrebi obavijestiti javnost o novim saznanjima.

Informacije za pacijente
Cjepivo COVID-19 Vaccine AstraZeneca nije povezano s povećanim ukupnim rizikom od poremećaja zgrušavanja krvi.
Zabilježeni su vrlo rijetki slučajevi neuobičajenih krvnih ugrušaka praćenih niskom razinom trombocita (krvne pločice koje pomažu u zgrušavanju krvi) nakon cijepljenja. Gotovo svi navedeni slučajevi prijavljeni su u žena mlađih od 55 godina. Budući da je bolest COVID-19 toliko ozbiljna i raširena, koristi cjepiva u sprječavanju bolesti nadmašuju rizike od nuspojava. Međutim, ako nakon primanja cjepiva COVID-19 Vaccine AstraZeneca primijetite bilo što od navedenog, odmah potražite liječničku pomoć i napomenite da ste nedavno cijepljeni:

  • nedostatak zraka,
  • bol u prsima ili želucu,
  • oticanje ili osjet hladnoće u ruci ili nozi,
  • zamućen vid, jaku glavobolju ili glavobolju koja se pogoršava nakon cijepljenja,
  • krvarenje koje ne prestaje,
  • višestruke male modrice, crvenkaste ili ljubičaste mrlje ili krvave plikove ispod kože