Anonimne dojave policiji putem mobilne aplikacije

U Policijskoj upravi osječko – baranjskoj predstavljen je projekt E-policija. Cilj je projekta standardizacija rada, veća operativnost policijskih službenika, njihov brži i kvalitetniji rad te racionalizacija troškova. Projektom E-policija omogućuje se rad policijskih službenika elektronskim putem u mobilnim uvjetima rada.

Policijski su službenici opremljeni kamerama koje se mogu nositi na odori, a također i u službenim vozilima. Osnovni cilj je zaštita policijskih službenika od neutemeljenih pritužbi građana. Snimke se kasnije mogu koristiti u kaznenim i prekršajnim postupcima.

Još jedna novost prilikom zaprimanja dojava je da će građani događaje moći prijaviti anonimno, putem aplikacije za mobilne telefone. Građanin može fotografirati ili snimiti neki događaj te aplikacijom poslati fotografiju ili snimku na centralni portal u MUP-u. Uz fotografiju ili snimku može se dodati i detaljan opis prijave. Nakon zaprimanja dojava će biti proslijeđena nadležnoj ustrojstvenoj jedinici. Ovu aplikaciju će moći besplatno preuzeti svaki građanin, ovisno o vrsti pametnog telefona koji posjeduje. Policijski službenici koji pregledavaju dostavljene fotografije i snimke mogu ostvariti i interakciju s pošiljateljem, ali je ta interakcija potpuno anonimne.

Aplikacije za mobilne uređaje građani mogu preuzeti na slijedećim linkovima:
ANDROID WINDOWS APPLE