Aktivnosti u Društvenom centru Darda

Udruge koje svoju djelatnost obavljaju u zgradi Društvenoga centra Darda svojim aktivnim radom pokazuju da je Društveni centar Darda zaista mjesto dobre energije i mjesto za rast i razvoj. Te su udruge Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Darda“, Stolnoteniski klub „Darda“, Romski resursni centar, Udruga za ruralni turizam Đola, Udruga žena Općine Darda, Udruga Djeca Dizajneri Darde, Likovna radionica „Petar Dobrović“, Martial Arts Osijek i Training Academy Darda. Svaka udruga provodi aktivnosti u Društvenome centru u sklopu svojih redovitih djelatnosti.

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Darda“ ima četiri sekcije – folklornu, pjevačku, tamburašku i dramsku. Trenutno vrše upis novih članove te pozivaju sve zainteresirane od 10 do 60 godina da se pridruže, a probe održavaju ponedjeljkom i srijedom od 20:30.

Sličnim aktivnostima bavi se i Romski resursni centar koji osim folklorne sekcije provodi razne nacionalne i europske projekte kojima poboljšava kvalitetu života romske zajednice na području općine Darda te njeguje romski jezik i kulturu. Subotom od 14 sati održavaju se folklorne probe, a od 16 sati okupljaju se članice Kluba žena.

Stolnoteniski klub „Darda“ aktivan je u natjecateljskom programu te u Gradskoj ligi, koju igraju seniori svakoga ponedjeljka, zauzima drugo mjesto. U najavi je škola stolnoga tenisa za djecu te mogućnost rekreativnoga igranja stolnog tenisa u prostorijama STK Darda.

Udruga žena Općine Darda provodi i sudjeluje u raznim kreativnim radionicama, na manifestacijama i izložbama gdje predstavljaju svoje kulinarsko umijeće, a svake godine organiziraju biciklijadu i sportske igre žena. Članice Udruge žena okupljaju se svakim ponedjeljkom u 18 sati te pozivaju sve zainteresirane na uključivanje u rad udruge.

Likovna radionica „Petar Dobrović“ u okviru SKD „Prosvjeta“ Pododbor Darda redovito organizira likovne radionice, likovne kolonije koje su poprimile i međunarodni karakter te okrugle stolove, a u njihovim aktivnostima sudjeluju akademski i amaterski slikari, studenti akademija te učenici osnovnih i srednjih škola. Članovi organizacije okupljaju se srijedom od 16 do 18 sati i subotom od 10 do 11 sati.

Udruga Djeca Dizajeneri Darde ili 3D Studio bavi se kreativnim radom širokoga spektra – fotografiranjem, crtanjem, slikanjem, izradom nakita od epoksi smole, izradom suvenira od prirodnih materijala, oslikavanjem zidova Društvenoga centra i još mnogo čime, a svojim kreativnim radom i radovima sudjeluju i nadopunjuju programe mnogih manifestacija na području Baranje.

Klub za borilačke sportove, samoobranu i kondicijsku pripremu Martial Arts Osijek svoje treninge, osim u Osijeku, provodi i u Društvenome centru Darda, a treninzi girijom održavaju se ponedjeljkom, srijedom i petkom od 18 sati.

Od listopada treninge u dvorani Društvenoga centra provodi i Training Academy Darda, a djeca od 7 do 14 godina mogu se upisati na treninge borilačkih vještina – brazilski jiu jitsu i grappling. Training Academy Darda treninge održava utorkom i četvrtkom od 18:30 do 20 sati.

Udruga za ruralni turizam Đola provodi nacionalne i europske projekte te u sklopu toga tjedno provodi projektne aktivnosti poput kreativnih i umjetničkih radionica, edukacija, javnih događanja i slično. Jedan od projekata koje trenutno provodi je i projekt Razvoj Društvenog centra i organizacija civilnoga društva u Dardi koji je usmjeren na udruge s područja općine Darda te na Društveni centar Darda u kojemu udruge djeluju. Ciljevi su projekta osposobiti zaposlenike, članove i volontere udruga za uspješno administrativno i organizacijsko vođenje udruge te obnoviti unutarnje i vanjske prostore Društvenoga centra.

U sklopu Udruge Đola djeluje i Dramski studio Đolićarci koji trenutno ima skupinu djece osnovnoškolske dobi, a u planu je i rad sa skupinom odraslih. Đolićarci u Društvenom centru Darda vježbaju i smišljaju nove predstave srijedom od 19:30.

S obzirom na to da su volonteri naš najvažniji oslonac, Volonterski klub, osim postojećih volontera, okuplja i one koji to žele postati, a svi zainteresirani mogu se pridružiti aktivnostima Volonterskoga kluba subotom od 11 do 13 sati.

Udruge svakodnevno rade na jačanju svojih kapaciteta i poboljšanju aktivnosti koje nude kako bi kulturni, sportski i umjetnički život u općini Darda i okolici postao još bogatiji i kvalitetniji. Uključivanjem u rad udruga doprinos je zajednici, a samim time građani postaju njezini aktivni članovi.

Projekt Razvoj Društvenog centra i organizacija civilnoga društva u Dardi sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.