56. izdanje Vinkovačkih jeseni

Vinkovačke jeseni

Vinkovčani su se vratili svojoj tradiciji, svome bogatstvu i sljedećih 10 dana pratit ćemo bogati program koji slavi običaje. Vinkovci su na nogama već od samog jutra, a sve počinje popratnim programom u lapidariju Gradskog muzeja koji na pet dana postaje Dvorište ideja. Mnoštvo radionica, pokoja predstava i zanimljivi nastup potaknut će kreativni i stvaralački duh naših najmlađih.

Jedan od popratnih sadržaja Vinkovačkih jeseni je i Vinski sokak gdje možete degustirati vrhunska kvalitetna vina i to svaki dan od 16 sati do ponoći, a Slavonski sokak je mjesto gdje će 51 izlagač predstaviti bogatu ponudu domaćih i autohtonih proizvoda, popraćenu svakodnevnim zvucima tamburice. Sokak će ovoga rujna biti mjesto i vrhunskog čobanca, budući da će do 15. rujna lovačka društva tamo skuhati 400 porcija svaki dan.

Do 15. rujna u Vinkovce će na središnjoj gradskoj pozornici donijeti nastupe ukupno 43 kulturno umjetnička društva iz Vukovarsko-srijemske županije, a cijelu Županijsku smotru folklora i ove će godine ocjenjivati stručni žiri. Održat će se i Državna smotra folklora u kojoj će nastupiti tri domaća društva te do Svečanog mimohoda u nedjelju 19. rujna u kojemu ćemo gledati defile 42 domaća i čak 28 gostujućih KUD-ova.

Kulturni centar Gatalinka pripremio je bogat program povodom 56. Vinkovačkih jeseni. 18. rujna, od 14 do 18 sati, u prostorima Centra održat će se Seminar o izradi tradicijskih frizura koji će voditi Blanka Žakula. Sastojat će se od teorijskih i praktičnih predavanja, a sudionici će učiti o tradicijskim frizurama Like i Suska.

Polaznici mogu sudjelovati kao promatrači ili mogu samostalno izrađivati tradicijske frizure. Osim toga, ako žele, na seminaru mogu „unajmiti” djevojku iz modne agencije The Code Agency iz Osijeka, a iste modele mogu rezervirati i za natjecanje koje će se održati sutradan. Natjecanje Etno frizura Hrvatske održava se od 1998., a u velikoj je mjeri doprinijelo revitalizaciji tradicijskih frizura, njihovoj popularizaciji i primjeni u suvremenim frizurama.

Od ove godine na natjecanju, osim frizera, mogu sudjelovati i ostali zainteresirani građani. Osim frizura, svi zainteresirani moći će se okušati i u kreiranju na natjecanju Etno kreacija Hrvatske 2021. Jedan će se kreator moći natjecati s maksimalno deset kreacija inspiriranim isključivo tradicijskim odjevnim predmetima hrvatskoj življa. Njihov rad ocjenjivat će Prosudbena komisija sastavljena od kreatora, etnologa, folklorista i novinara.

Prva nagrada za oba natjecanja iznosi 3.000,00 kuna, drugi će kući odnijeti 2.000,00, dok će trećem pripasti 1.000,00 kuna koji će se uplatiti na žiroračun pobjednika. Radovi će biti prikazani na Etno reviji koja će se održati 19. rujna u 19:30 sati u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić” u Vinkovcima, a sve kreacije bit će objavljene u časopisu Etno revija u 2022. godini.

Vinkovačke su jeseni izašle iz duše slavonskoga čovjeka, one su potvrda ljepote ove ravnice, one su želja da se sačuva od zaborava nekadašnje selo, njegovi ljudi i običaji, a posebice glazbena baština, koju treba otkrivati suvremenom čovjeku i ljubitelju narodnih glazbenih umjetnina.

Na kraju, organizatori pozivaju sve posjetitelje na odgovornost i pridržavanje propisanih mjera kako bi svi koji na njemu nastupaju, rade i posjećuju ga, mogli bez brige za sigurnost i zdravlje uživati u svemu što se nudi.