55. Đakovački vezovi

Na Trgu Josipa Jurja Strossmayera, ispred katedrale u Đakovu 2. srpnja otvoreni su 55. Đakovački vezovi. Početak svečanosti najavili su jahači na lipicancima Ergele Đakovo, sa zastavama i uz zvuk tamburice, a manifestaciju su otvorili izaslanica predsjednika Vlade i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, generalni konzul Mađarske u Hrvatskoj Janos Fuzik i gradonačelnik Đakova Marin Mandarić. Među brojnim uzvanicima bili su i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić te saborski zastupnici Vesna Bedeković i Goran Ivanović.

Župan Ivan Anušić naglasio je kako su Đakovački vezovi jedna od najznačajnijih manifestacija kulture i baštine koju nudi Slavonija, a dolazi baš iz njezinog srca, Đakova. “Nakon što prošle godine nisu održani zbog pandemije koronavirusa, a i ove se održavaju pod posebnim mjerama, Đakovački vezovi ipak su pokazali svo bogatstvo tradicije i baštine koju Slavonija i Đakovština imaju. Drago mi je da je svu ljepotu našeg kraja imala prilike vidjeti cijela Hrvatska putem izravnog prijenosa, a organizacija ovakvog događaja dokaz je da kvalitetna manifestacija može biti razlog dolaska u destinaciju.” kazao je župan Anušić.

Program Vezova nastavljen je u subotu dok je u nedjelju održana središnja manifestacija – svečani mimohod, u kojem je sudjelovalo više od 40 folklornih skupina, 30 zaprega i 70 jahača.

Vezovi završavaju u nedjelju navečer, 4. srpnja.