5. Dječji kazališni festival

Petu godinu za redom održava se Dječji kazališni festival Beli Manastir, kojeg tradicionalno organizira za svu djecu i njihove roditelje belomanastirsko kazalište.

Prema riječima direktorice festivala i predsjednice kazališta Daniele Taslidžić Herman festival će ponuditi najmlađima zanimljiva kazališna uprizorenja, komedije, poučne predstave za najmlađe ali i za onu nešto stariju djecu.

Festival otvara 30. svibnja  Gradsko amatersko kazalište Županja s predstavom “Kraljevski festival”, čiji je autor Tode Nikoletić, dramski pisac koji je najpoznatiji djeci po predstavi “Put po svijetu”, najdugovječnijoj dječjoj predstavi domaćina, koju igraju već pune 3 godine. Nakon županjaca, domaćini će reprizno izvesti interaktivnu predstavu “Luckasti klauni”, djelo iz pera već spomenutog Nikoletića, a koju su prošle godine djeca s oduševljenjem gledala i potom i pohrlila na pozornicu igrajući se s dva luckasta klauna, koje su oživjeli Dunja Vlahek i Davor Burić. Tradicionalno kao i predhodnih godina u srijedu, 01.lipnja stiže i Bjelovarsko kazalište s Malom sirenom, inače predstavom koja je Bjelovarsko – bilogorsku županiju predstavljala na 56. FHKA u Pazinu. 02. lipnja, premjerno, ponovno domaćini, prikazat će dramatizacijski obrađenu lektiru “Pale sam na svijetu”, simpatičnu dječju monodramu koja govori o vrijednosti prijateljstva, a ulogu Paleta ponio je Nebojša Šimić, nagrađivani glumac belomanastirskog kazališta. Zbog velikog interesa djece i nastavnika, predstava će se i idućeg dana reprizno odigrati u 12 sati, a istoga dana u 18 sati stiže Kazališna družina Ivana Brlić Mažuranić Slavonski Brod s zanimljivim uprizorenjem Mačka u čizmama, za one malo starije “klince”.
Iz kazališta poručuju kako je ulaz na sve predstave besplatan a pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture republike Hrvatske i Grad Beli Manastir. Zanimljivo je da je upravo Beli Manastir tek jedan od tri hrvatska grada (uz Sisak i Šibenik) koji tradicionalno organizira Dječji kazališni festival.