33. Krležini dani

U organizaciji Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i Filozofskog fakulteta u Osijeku, danas (8. prosinca 2022. godine) je svečano otvoren znanstveni skup, organiziran u sklopu XXXIII. Krležinih dana.  Skup je ove godine posvećen prvom desetljeću 21. stoljeća u hrvatskoj dramskoj književnosti i kazalištu, a uz akademika Borisa Senkera i druge goste, nazočio mu je i zamjenik župana Josip Miletić.

– 33. Krležini dani prilika su za prisjetiti se jednog od najvećih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, čije nas stvaralaštvo i danas jednako nadahnjuje i ispunjava. On je jednom prilikom napisao da „borba perom spada u najveća junaštva“, a vrsni znanstvenici, teoretičari i umjetnici koji slijede njegov put i danas djeluju na tom području, zasigurno će ostaviti vrijedan trag budućim naraštajima. Čestitam Filozofskom fakultetu u Osijeku na domaćinstvu ovog važnog skupa i ostalim organizatorima na predanom radu posljednje 33 godine – istaknuo je zamjenik župana Josip Miletić.

Akademik Boris Senker objasnio je da ova manifestacija već tradicionalno uključuje 7. prosinac kao prisjećanje na prvu izvedenu predstavu u HNK-u u Osijeku, davne 1907. godine.

– Krležini dani su dani posvećeni hrvatskom kazalištu i hrvatskoj dramskoj književnosti, a ove godine nastavljamo ciklus istraživanja hrvatskog kazališta od osamostaljenja do danas. Kad se objave zbornici posljednja tri desetljeća dobit ćemo izvrstan pregled ukupne povijesti hrvatske dramske književnosti od 1991. godine do danas – zaključio je Senker.