Obilježena 31. obljetnica pogibije hrvatskog branitelja i djelatnika OIV-a Đure Podboja

U mjestu Popovac u Osječko-baranjskoj županiji u krugu odašiljača „Belje Đuro Podboj“ obilježena je 31. obljetnica pogibije Đure Podboja, djelatnika OIV-a koji je na današnji dan izgubio život, braneći odašiljač od nemilosrdnog agresora.

Sjećanje na njegovu nesebičnu žrtvu ove je godine obilježeno uz prisustvo člana Uprave OIV-a Denisa Nikole Kulišića, predstavnika Osječko-baranjske županije Borisa Abičića, bivših kolega i suboraca te uže obitelji kako bi položili vijence i zapalili svijeće ispred spomen obilježja postavljenog u znak sjećanja na našeg djelatnika Đuru Podboja.

U svom obraćanju Denis Nikola Kulišić izrazio je duboko poštovanje prema svemu onome s čime nas je naš kolega Podboj zadužio kako bismo mi danas nakon toliko godina s jednakim zanosom radili, stvarali i slavili uspjehe kojih ne bi bilo da nije bilo ljudi poput Đure.
„Velika mi je čast stajati danas ovdje, na dan koji je ispunjen različitim emocijama, prije svega tugom, ali i velikim ponosom na heroja koji je jako dobro znao što bi za cijelo područje istočne Slavonije, Baranje i dijela Podravine, a time i za cijelu Hrvatsku, značila okupacija ovog objekta. U obrani odašiljača, Đuro je dao ono najvrijednije što je imao – svoj život. Obilježavanjem ove važne obljetnice najmanje je što možemo učiniti za našeg pokojnog kolegu te time sačuvati i činjenicu da žrtva koju je dao nikada neće pasti u zaborav“, istaknuo je Kulišić zahvalivši se ujedno svim učesnicima u stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske, a najviše onima koji su za to dali svoj život.

Podsjetimo, početkom Domovinskog rata, Đuro je radio kao tehničar na objektu Belje na kojem su bili smješteni televizijski i radijski odašiljači. S obzirom na položaj, objekt Belje bio je od posebne važnosti zbog odašiljanja hrvatskog informativnog programa o kojem su ovisili brojni životi velikog područja naše zemlje pod tadašnjom okupacijom agresora. Prestankom odašiljanja signala sa objekta Belje došlo bi do komunikacijskog prekida plasiranja informacija za široko istočno područje Hrvatske u trenucima kada su informacije imale veliku ulogu u borbi protiv agresora. Svjestan moguće informativne blokade te svojim nesebičnim djelovanjem, Đuro Podboj je do zadnjeg trena tada branio odašiljač Belje od agresora. U čast toj velikoj žrtvi preimenovan je objekt koji i danas ponosno nosi ime „Belje Đuro Podboj“ te nas tako svakodnevno podsjeća na to kako je djelatnik OIV-a doprinio tome da je tada Hrvatska ostvarila pobjedu u medijskom ratu.