30. obljetnica udruge obitelji poginulih Hrvatskih branitelja

Na dan 28. travnja 1992. osnovana je najstarija udruga proistekla iz Domovinskog rata takvog tipa u
Hrvatskoj – Udruga obitelji poginulih Hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata prvotnog naziva Udruženje Hrvatskih udovica Domovinskog rata Osijek. Tada prva skupština udruge održana je pod sirenama opće opasnosti u ratnim okolnostima u kojima se Osijek nalazio uz prisustvo mnogobrojnih bivših i sadašnjih članova udruge, a za prvu predsjednicu izabrana je Zvjezdana Lončar-Krpan.
Udruga je uskoro promijenila ime u Udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata kako bi se obuhvatile obitelji poginulih branitelja. Udrugu je nakon prve predsjednice 1995. godine počela voditi Zlata Velat koja je svojim volonterskim radom i zalaganjem sačuvala udrugu od onih kojima nije bila u interesu istina o Domovinskom ratu i našim herojskim žrtvama.
Misija Udruge je prevladavanje ratne traume članova i očuvanje vrijednosti Domovinskog rata RH, a
koordinacijom projekata ostvaruje i ostale Statutarne obaveze. Od tada svakom članu Udruga je postala potpora u životu nepotpune obitelji. Projekti Udruge obvezuju sudjelovanje na natječajima s ciljem prikupljanja financijskih sredstva koja su potrebna u realizaciji programa i projekata prema
četverogodišnjem planu Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.
Udruga od 1996. godine izdaje svoju informativnu brošuru za svoje članstvo i javnost s ciljem
informiranosti o radu. Sastanci s članstvom održavaju se u pravilu prvog ponedjeljka u mjesecu, u sjedištu, na adresi Vukovarska 3. Osijek. Baza podataka izrađena je 2002. prema kojoj udruga ima uvid u sve podatke vezano za članstvo od osnutka udruge 28. travnja 1992. do danas, a služi za izradu liste članstava za svaku godinu.
Udruga je aktivno sudjelovala u mnogobrojnim projektima jedinica lokalne samouprave sve do razina
ministarstava i Europske Unije. Savjetodavno bi posebno istaknuli ulogu i angažman predsjednice udruge Zlate Velat kroz Ministarstvo branitelja, Vladina ureda za udruge, Osječko-baranjske županije itd.
Udruga je bila inicijator osnivanja Koordinacije udruga branitelja i stradalnika OBŽ 1998., a 2011. započela je i preuzela proces umrežavanja obiteljskih i udovičkih udruga Hrvatske u svrhu javnog zagovaranja istine o Domovinskom ratu.
Puno je projekata i primjera dobre prakse koje će u ovoj godini članovi udruge predstaviti javnosti kroz
prigodne programe sve u svrhu proslave tridesete godišnjice osnutka Udruge.
Projekti Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata obuhvaća sve članove udruge koja zastupa cjelovite obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Osječko-baranjske županije.