25. obljetnica osnutka Demokratske zajednice Mađara Hrvatske

U Belom Manastiru održana je proslava 25. godišnjice osnutka Demokratske zajednice Mađara Hrvatske. Proslavili su nazočili i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Nacionalne skupštine Mađarske László Kövér koji su  tom prigodom izrazili veliko zadovoljstvo razinom prava hrvatske manjine u Mađarskoj i mađarske manjine u Hrvatskoj, ističući da su dvije zemlje primjer  kako bi se države trebale brinuti o nacionalnim manjinama.

Demokratska zajednica Mađara Hrvatske kao nepolitička, neprofitna zajednica mađarske nacionalne manjine osnovana je 1993. godine u Osijeku, a predsjednik DZMH Robert Janković istaknuo je kako je dolazak dvaju parlamentarnih predsjednika velika čast i za mađarsku zajednicu u Republici Hrvatskoj i za njezinu organizaciju- Demokratsku zajednicu Mađara Hrvatske.

{mp3}2018/dhmz{/mp3}

Mađarska zajednica u Slavoniji i Baranji dijeli sve one nedaće, sve one prednosti koje i drugi stanovnici ovog dijela zemlje imaju, ali prema riječima Roberta Jankovića čini se sve, kako na lokalnoj, tako i na državnoj razini u interesu mađarske zajednice.  Jedan od glavnih ciljeva DZMH bio je i polaganje kamena temeljca Učeničkog doma Prosvjetno kulturnog centra Mađara kao možebitnog inkubatora intelektualne elite Mađarske zajednice u budućnosti. Dom će od sljedeće školske godine moći primiti 50 učenika, a vrijednost investicija je 8,3 milijuna kuna.

{mp3}2018/combo{/mp3}