22. Sjednica Gradskog vijeća

O 23 točke dnevnog reda raspravljalo se na današnjoj 22. sjednici Vijeća Grada Belog Manastira. Mandat je prestao preminulom vijećniku Saši Šipeku, te je nakon minute šutnje prisegnula njegova zamjenica Branka Burić Benak. U Povjerenstvo za ravnopravnost spolova umjesto njega izabran je Dario Vargek.
Vijećnik Aleksandar Momčilović postavio je pitanje vezano za izgradnju mrtvačnice na novom groblju, a pročelnica Kornelija Pacanović Zvečevac izvjestila kako je mrtvačnica gotova ali se čeka tehnički pregled kako bi u potpunosti bila u funkciji.

Zamjenik načelnika PP Beli Manastir Krešo Matanović izvjestio je o stanju sigurnosti na području Grada u prvih 6 mjeseci ove godine. Vidljivo je povećanje kaznenih dijela, prekršaja protiv javnog reda i mira i prometnih nesreća u odnosu na isto razdoblje prošle godine, no stanje sigurnosti je na zadovoljavajućoj razini. Problem koji Matanović ističe su kaznena djela protiv imovine zbog čega se kritični objekti pojačano nazdziru.

Izvješća o radu i financijskom poslovanju u prošloj godini podnijele su Baranjska čistoća, Baranjski vodovod, Poduzetnički centar, Stanouprava, Radio Baranja i Turistička zajednica Baranje, a gradonačelnik Tomislav Rob podnio je izvješće o utrošku proračunske pričuve koja je trošena na pomoć za nabavku namirnica socijalno ugroženim građanima, aktivnosti u osnovnoj i srednjim školama, sportske aktivnosti i liječenja. Vijećnik Marko Bogatić izrazio je zabrinutost u održivost načina poslovanja Baranjske čistoće s obzirom na kratkoročna i dugoročna potraživanja, no direktor Paulić odlučno je odbio svaku sumnju i najavio projekt ‘Okolišni poticaj’ kojim će se isplaćivati naknada po kilogramu za otpad koji građani dovezu u reciklažno dvorište.  

Na sjednici Vijeća govorilo se o koncesijama na području Grada, raspisivanju natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na rok od 5 godina, Planu zaštite od požara, izvršenju Gradskog proračuna u prvih 6 mjeseci i ostalim temama o kojima ćemo još govoriti u programu Radio Baranje.