167. obljetnica mađarske revolucije

DZMH u Belom Manastiru proteklog vikenda obilježio je proslavu 167. obljetnicu mađarske revolucije. 167. obljetnica mađarske građanske revolucije obilježava se diljem Mađarske te svugdje u svijetu gdje žive Mađari. 15. ožujak dan je prisjećanja na mađarske heroje koji su u proljeće 1848. godine svrgnuli Habsburšku monarhiju te Budimpšeti priskribili značajne privilgije i slobodu. 

Iako je godinu i pol dana kasnije monarhija uzvratila udarac i uz pomoć Carske Rusije ugušila revoluciju a vođe revoluciije pobila, sjećanje na heroje – Kossutha, Szécsényija, Petőfija traje do danas.

Kao i Mađarska 1848. godine, i Mađari u Hrvatskoj danas zaslužuju bolje vodstvo od onog kojeg imamo. Nadam se i vjerujem da ćemo i mi, Mađari u Hrvatskoj, imati svoju „revoluciju”, samo će se ova naša odvijati na glasačkim mjestima tijekom 2015. godine, gdje ćemo ove godine zauvijek reći „zbogom” onima koji našu zajednicu danas vode u pogrešnom smijeru, kako u Saboru, tako i u dijelu Vijeća nacionalnih manjina.” rekao je u svom govoru Robert Jankovics, predsjednik udruge DZMH u Belom Manastiru.

Uz manifestaciju obilježavanja proslave u Belom Manastiru otvorena je i izložba „naš dio svjetske baštine”, koji prikazuje najpoznatije mađarske znamenitosti, odbar dio kojih je pod zaštitom UNESCO-a, ali i sportske, znanstvene te umjetničke dosege Mađarske. Suorganizator izložbe bio je Generalni konzulat Mađarske u Osijeku, a manifestaciju je svojom nazočnošću podržao i generalni konzul Mađarske u Osijeku, Antonio De Blasio.