11 milijuna kuna za EU projekte u OBŽ

Osječko-baranjska županija podnijela je šest prijava na Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, a Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odobrilo je 10.945.972,98 kuna kao bespovratna sredstva namijenjena za sufinanciranje provedbe tih EU projekata. Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak uručila je županu Ivanu Anušiću šest navedenih ugovora, i to na gradilištu Gospodarskog centra na tzv. S cesti u Osijeku. Uručenju je nazočio i Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka.

Ukupna vrijednost odobrenih sredstava za danas dodijeljene ugovore iznosi 10.945.972,98 kuna, od čega se 9.382.986,31 kuna odnosi na projekt izgradnje Zgrade 1. Gospodarskog centra u Osijeku. Ostatak sredstava raspodijeljen je na projekte energetske obnove zgrada Osnovne škole Petrijevci, OŠ Milka Cepelića Vuka – PŠ Beketinci, OŠ Matija Gubec Piškorevci, OŠ Josipa Kozarca Semeljci – PŠ Koritna te OŠ  “Matija Gubec” Magadenovac.

Ministrica Nataša Tramišak

Najavila je kako će Ministarstvo uskoro podijeliti i druge ugovore za sufinanciranje EU projekata za područje Osječko-baranjske županije, odnosno još 49 ugovora čija je ukupna vrijednost više od 78 milijuna kuna, čime će se značajno podržati općine i gradove te njihova komunalna društva da brže i bolje realiziraju europske projekte.

Župan Ivan Anušić naglasio je da je Gospodarski centar investicija koja je prijeko potrebna ne samo gradu Osijeku već i cijelom istoku Hrvatske.

Župan Ivan Anušić

Iako neki kritičari vole reći da je ovdje riječ o hladnim investicijama u infrastrukturu, Gospodarski centar je upravo suprotno. Centar bi trebao generirati nove gospodarske i sajamske aktivnosti cijelog istoka Hrvatske, a svi pokazatelji ukazuju na trend rasta u Osječko-baranjskoj županiji i kad je riječ o broju zaposlenih, gospodarskim aktivnostima te konsolidiranoj dobiti čime je Županija došla na drugo mjesto u Hrvatskoj upravo po tom skoku – zaključio je župan. Dodao je kako je konačno suradnja s Gradom Osijekom odlična i na zadovoljstvo svih žitelja grada.

Gospodarski centar je projekt Osječko-baranjske županije na području grada Osijeka, a Grad je partner na ovom projektu jer smo osigurali zemljište za izgradnju čija je vrijednost oko 26 milijuna kuna. Zajedničkom suradnjom Županije, Grada Osijeka i Vlade Republike Hrvatske konačno ćemo dobiti primjereno mjesto za razvoj i unaprjeđenje gospodarskih i sajamskih aktivnosti kojeg do sada nismo imali – rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin te zahvalio županu Ivanu Anušiću i Osječko-baranjskoj županiji što niz važnih i velikih županijskih projekata provode na području Grada Osijeka.