Županijski SCZ 16.03.

Danas je u prostorijama Osječko-baranjske županije održana sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije i nakon sjednice konferencija za medije gdje su javnosti iznijete najnovije informacije.
Preporuka nacionalnog stožera je jasna – ne zaustavljajmo život. Potrebno je poduzeti sve mjere zaštite, smanjiti nepotrebna kretanja i kontakte. Važno je napomenuti i da su na području županije otvorene ambulante za pregled osoba koje sumnjaju na zarazu koronavirusom, ali se ne vrše testiranja.
Testiranja se i dalje vrše u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević. Svi smo jednako odgovorni u ovoj situaciji i svi za sebe i druge možemo nešto učiniti kako bi ovu situaciju što prije i što kvalitetnije priveli kraju. Ne treba širiti paniku jer sve informacije javnost dobiva na vrijeme i sve informacije koje dolaze iz Stožera su istinite i provjerene.

– Ministar zdravstva aktivirao je treću fazu koja za KBC Osijek znači da je od danas u hitnom pogonu i pregledava i operira samo hitne pacijente. KBC postaje respiratorni centar zadužen za pet slavonskih županija i liječit će pacijente koji trebaju potpomognuto disanje odnosno respiratore. Svi lakši bolesnici liječit će se u svojim bolnicama – rekao je doc. Dr. Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek.
Odluka ministra koja se odnosi na mobilizaciju za KBC Osijek znači da će ako ne bude dovoljno stručnog kadra, liječnike moći „povući“ iz drugih bolnica.

Trenutno je u KBC-u Osijek sedam pacijenata pozitivnih na koronavirus, šest bez simptoma, a jedan s blažim simptomima. Djelatnici bolnice imaju zaštitnu opremu u dovoljnim količinama, a prema potrebi istu će dostavljati nacionalni Stožer civilne zaštite.
– Očekujemo uskoro proširiti mjesta za testiranje te da ćemo do idućeg tjedna imati mogućnost testiranja i u Osijeku – rekao je prof. dr. Domagoj Drenjančević iz KBC-a Osijek.
Područni carinski ured Osijek uz granični prijelaz Bajakovo uspostavio je još tri granična prijelaza i 24-satno carinjenje, to su Stara Gradiška, Slavonski Šamac i Erdut, rekao je Berislav Leko iz carinskog ureda Osijek te dodao da su mjere poduzete s ciljem bržeg protoka roba.
– Policija postupa s ciljem sprječavanja širenja zaraze i vrši nadzor nad osobama koje krše samoizolaciju. Tijekom jučerašnjeg dana dobili smo 7 dojava od kojih je jedna bila istinita i poduzeli smo prekršajne sankcije. Za vozače kamiona uspostavili smo karantenu na području Donjeg Miholjca – istaknuo je Ladislav Bece iz Policijske uprave Osječko-baranjske županije.
Da je situacija u potpunosti pod kontrolom potvrdio je Zvonko Grgec iz Civilne zaštite Osijek i dodao kako sve mjere koje se provode su u koordinaciji s nacionalnim stožerom.