Županijski SCZ 13.03.

Održana je 8. sjednica županijskog Stožera civilne zaštite na kojoj je načelnik Stožera Goran Ivanović izvjestio kako u Osječko-baranjskoj županiji nema oboljelih od koronavirusa i odbacio nagađanja o potencijalnim oboljelim osobama i prikrivanju točnih informacija.

{mp3}2020/lacstozer1{/mp3}
Građanima je poručio da se pridržavaju uputa HZJZ koje se prenose i putem medija, a ako su bolesni neka se suzdrže od kretanja među ljudima.

Župan Ivan Anušić još jednom je zamolio sugrađane da ne nasjedaju na lažne vijesti, a panika je ta koja može napraviti više problema od samog koronavirusa. Županija je apsolutno spremna na bilo koju situaciju i neće dopustiti ugrozu stanovništva. Podsjetio je i kako su otkazana sva okupljanja, događanja i skupovi.

{mp3}2020/zupanstozer1{/mp3}

Predstojnica Klinike za infektivne bolesti osječkog KBC-a Ljiljana Perić kaže kako je u osječko-baranjskoj županiji do sada 11 osoba testirano na koronavirus i kod svih jenalaz negativan. Istaknula je kako se pregledi i operacije u osječkom KBC-u za sada odvijaju normalno i pozvala sve na racionalne dolaske kod liječnika, odnosno da izbjegnu nepotrebno zadržavanje u ambulantama.
Rektor osječkog Sveučilišta Vlado Guberac rekao je kako se očekuje povratak u Hrvatsku preko 80 studenata koji su u programu Erasmus +, a zajedno s djelatnicima Sveučilišta koji se vraćaju u Hrvatsku, obvezni su podvrgnuti se kućnoj izolaciji 15 dana. ‘Otkazana su sva događanja koja nemaju veze s nastavom, a odluku o prekidu održavanja nastave može donijeti samo resorno ministarstvo.‘ rekao je Guberac.

Epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Karlo Kožul
rekao je kako ima 256 upisanih osoba koje se prate, 68 osoba pod nadzorom, a 33 osobe su u samoizloaciji.