Županija pomaže projekte LAG-ova

Ugovore kojima Osječko-baranjska županija privremeno sufinancira aktivnosti lokalnih akcijskih grupa u Mjeri M19 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. potpisao je zamjenik župana Goran Ivanović s predstavnicima četiri LAG-a.
Ukupno odobrenih 500.000,00 kuna raspoređeno je za LAG „Baranja“ iz Belog Manastira (120.000,00 kuna), LAG „Karašica“ iz Petrijevaca (160.000,00 kuna), LAG „Strossmayer“ iz Đakova (100.000,00 kuna) i LAG „Vuka-Dunav“ iz Antunovca (120.000,00 kuna).
– Ovo je jedan od primjera partnerskog odnosa Osječko-baranjske županije i lokalnih akcijskih grupa kojim Županija predfinancira i time omogućava provođenje projekta koji su u visokom stupnju realizacije, a oni trenutno nemaju dovoljno potrebnih sredstava, no ta sredstva kasnije vraćaju. Znanje i vještina djelatnika LAG-ova te aktivnosti koje provode na svom području i u sinergiji sa Županijskom razvojnom agencijom zaista su bitni za našu ukupnu uspješnost u korištenju sredstava europskih fondova – rekao je zamjenik župana.

Kao i prošlih godina, Osječko-baranjska županija prepoznala je važnost LAG-ova te je u 2019. godini u Proračunu osigurala pola milijuna kuna za privremeno sufinanciranje odobrenih aktivnosti unutar Mjere M19 LEADER (CLLD – lokalni razvoj pod vodstvom zajednice). LAG-ovi su pak u studenome 2019. godine uputili Osječko-baranjskoj županiji zamolbu za osiguranje tih sredstava, i to kao povratna sredstava na rok od jedne godine, odnosno koja će vratiti nakon što im budu prihvaćeni periodični zahtjevi za isplate i nakon što im odobrena sredstva isplati Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.