Završeni pregovori sindikata i Vlade

krivotvorio novac
kuna

Završeni su pregovori sindikata i Vlade. Premijer Andrej Plenković izjavio je nakon višesatnog pregovaračkog sastanka sa sa sindikatima javnih i državnih službi da će biti povećanje osnovice za plaće za šest posto od 1. listopada te još za dva posto od travnja 2023.

Dogovoreno je da se s 1. listopada osnovica plaća povisi za 6%, a da 1. travnja povećanje bude još 2%. Dogovorili smo da se formalni pregovori u idućoj godini nastave u trećem tjednu rujna. Dogovorili smo i podizanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, i to za ovaj Božić, zatim povećanje regresa s 1500 na 1750 kuna te dara za dijete sa 600 na 754 kune. To je rezime dogovora – rekao je sinoć Plenković.

Povećanje osnovice za 6 posto stajat će 600 milijuna kuna, a osigurat će se rebalansom proračuna i preraspodjelama dok će za povećanje od dva posto trebati 500 milijuna kuna.

“Mislim da je ovakav kompromis u duhu aktualnih ekonomskih okolnosti”, rekao je Plenković.

Sanja Šprem, predsjednica Hrvatskog sindikata učitelja izjavila je da je nakon konstruktivnog razgovora došlo do značajnog iskoraka od prethodne ponude Vlade RH. Svi sindikati javnih službi ići će s tom ponudom na referendum ili međuizjašnjavanje svojih članova, a neki će odraditi odluke i na svojim tijelima.

“O rezultatima ćemo priopćiti u ponedjeljak kako bismo mogli, u slučaju prihvaćanja ponude, potpisati dodatak temeljnom ugovoru” – dodala je Šprem.